BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végképp leáldozik a hagyományos égőknek

Az Európai Bizottság tegnap két szabályozást fogadott el annak a tavaly decemberben már a tagállamok képviselői által is szentesített javaslatnak a megvalósításával kapcsolatban, amely szerint 2012-re kivonják a hagyományos villanykörtéket az uniós piacokról.

Az izzószálas égők lecserélésével Brüsszel számításai szerint 2020-ig 80 terrawattóra energia spórolható meg, ami 23 millió háztartás, vagy 20 erőmű fogyasztásának felel meg.

A bizottság azt reméli, hogy a jobb energiahatékonyságú izzók elterjedésével az uniós szén-dioxid-kibocsátása is csökkenthető, még pedig évente 32 millió tonnával. A tervek szerint 2009 és 2012 között fokozatosan végbemenő átállás pénzügyi haszna elérheti a 11 milliárd eurót.

Az elfogadott szabályozások energiahatékonysági, teljesítményi, és termékinformációs követelményeket fektetnek le nem csak a háztartási vagy az irodai, de az ipari és utcai világító berendezésekre egyaránt. A bizottsági közlemény szerint a szabályozás megfogalmazásakor nem hagyták figyelmen kívül a felhasználók "esztétikai és egészségügyi elvárásait" sem. Az átmenet fokozatosságával pedig a gyártók számára biztosítják az alkalmazkodás zökkenőmentességét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.