BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világbank: Védtelenek a legszegényebb országok

A Világbank vasárnapi jelentése szerint a globális gazdaság a második világháború óta most először zsugorodni fog 2009-ben. A nemzetközi szervezet leszögezte: a legszegényebb országok szenvedik a legnagyobb veszteségeket, mivel a finanszírozási lehetőségek drasztikusan csökkennek.

A globális gazdaság a második világháború óta most először zsugorodik, a kereskedelem volumene pedig nyolcvan éve nem volt ilyen alacsony, mint ebben az évben – idézi a Világbank közlését az AP.

A szervezet szerint ebben az évben 129 ország szenved el 270-700 milliárd dolláros veszteséget. A Világbank, amely kedvező kondíciókkal nyújt nemzetközi hiteleket, arra figyelmeztet, hogy a hasonló feladatot végrehajtó szervezetek ezen veszteségek kisebb hányadát sem tudják majd fedezni.

A Világbank szerint a legszegényebb országoknak csak negyede kap majd lehetőséget pénzügyi helyzetének enyhítésére. A szervezet arra figyelmeztet: mivel a tehetősebb államok több hitelt vesznek fel, a gyengébb országok kiszorulnak a potenciális védőhálót nyújtó intézményekből. Robert B. Zoellick elnök közölte: globális megoldásra van szükség, a fejlődő országok megsegítése az egész világ érdeke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.