BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány azonnal tárgyalásokat kezdeményez az IMF-fel

Bár az új kormány számára elsődleges feladat a gazdaság élénkítése és a recesszióból való kilábalás, az utóbbi napok fényében úgy tűnik, mindez nem írja felül a 2009-re már korábban „belőtt” 2,9 százalékos deficitcél betartását.

„A kormány haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez az IMF-fel, valamint az EU-val a makrogazdasági pályáról és az ahhoz szükséges intézkedésekről, és készen áll arra, hogy megvitassa az alappályát és az ehhez képest felmerülő alternatív irányokat azzal a céllal, hogy a recesszióból történő leggyorsabb kilábalást megvalósító megállapodás jöjjön létre” – ez áll a Bajnai-kormány nemrég elkészített és közzétett válságkezelő programjában. Ma már azonban borítékolható, hogy az „alternatív irányok” körébe egy magasabb államháztartási hiány semmiképpen sem tartozik bele.

Az IMF hét végi tanácskozására Washingtonba érkezett Oszkó Péter pénzügyminiszter ugyanis leszögezte: az új kormány meg kíván felelni annak az IMF-feltételnek, hogy a magyar államháztartás hiánya az idén ne haladja meg a hazai össztermék 2,9 százalékát.

A 2,9 százalékos deficitet és az IMF-fel kötött szerződést a globális recesszió mélyülése ellenére is igyekszik betartani Magyarország – vélekedett a hírügynökségek kérdésére Oszkó Péter, aki szerint mindent meg kell tenni azért, hogy hazánk újra képes legyen a piacokról finanszírozni magát.

Ami a világgazdasági válságot illeti: a pénzügyminiszter jelezte, hogy a –5,5-6 százalékos 2009-es GDP-előrejelzésébe a kormány már beleszámította annak a lehetőségét, hogy a németországi recesszió mélyebb lesz a vártnál, így a legutóbbi, 6 százalékos német süllyedésről szóló kilátások fényében nem kell ismét módosítani a magyar büdzsét és makropályát.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.