BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF érdekes ötletettel állt elő számunkra

A gazdaságnak az euróövezethez történő csatlakozás nélküli eurósítását javasolja Magyarország és más kelet-közép-európai államok számára az IMF.

A valutaalap most kiszivárgott ötlete egy március elején készült bizalmas tanulmányban szerepel, amely a térség pénzügyi stabilizálását célzó uniós vezetésű program alátámasztása céljából készült.

A régiós szintű „válságkezelő alap” létrehozásával is számoló programot utóbb sem az EU, sem az érintett kelet-közép-európai kormányok nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel, így az lekerült a napirendről. Egyes a tanulmányban foglalt gondolatok viszont ennek ellenére aktuálisak lehetnek.

Az euróra történő átállás óriási előnyöket ígér a devizaadósság problémájának megoldása, a bizonytalanság megszüntetése és a piaci bizalom helyreállítása szempontjából – idézi a valutaalap szakértőit a Financial Times. A jelentés szerint eurósítás nélkül egyes térségbeli országokban nagyarányú megszorító intézkedéseket tesz szükségessé az adósságterhek kezelése, és ez óriási politikai ellenállásba ütközhet.

Ebből kiindulva javasolja az IMF az euró egyoldalú bevezetését, mint ahogy azt például Montenegró is tette 2002-ben. Azt is felveti a jelentés, hogy a térség országai számára könnyíteni lehetne az euróövezeti belépést, cserébe például nem kapnának helyet az EKB igazgatótanácsában.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.