BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-klímavédelem: "Az ambiciózus vállalások töredéke igaz"

Európa egyre inkább elveszíti vezető szerepét a globális klímavédelmi erőfeszítések terén, az ambiciózusnak tűnő vállalásoknak valójában töredéke igaz – véli a WWF energiapolitikai igazgatója.

Stefan Singer számításai szerint az unió által 2020-ig beígért 20 százalékos CO2-kibocsátás-csökkentés a mostani szinthez képest valójában mindössze 4-5 százalékot jelent. Nyolc százalék már megvalósult a 2004-ben csatlakozott volt szocialista országok iparának 1990-es évekbeli zsugorodása következtében, a fennmaradó 12 százalék körülbelül hatvan százaléka pedig az unión kívüli projektek finanszírozása révén valósul meg. Ez alapjában véve nem lenne gond, de ezek zöme európai beavatkozás nélkül is létrejönne – mondja Singer.

Ugyanakkor a Barack Obama vezette új amerikai kormányzat 2020-ig az 1990-es kibocsátási szint elérését ígéri, ez a mostanihoz képest 19 százalékos csökkenést jelentene. Ráadásul az európaiak által oly sokszor elmarasztalt feltörekvő országokban is beindulni látszik a klímavédelem.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.