BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Infláció: messze még az eurózónától Kelet-Európa

A kelet-európai EU-tagállamok inflációs rátája még nem elég alacsony az euróövezeti tagsághoz - tűnik ki az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak csütörtökön közzétett adataiból.

Az EU szabályai szerint az újonnan belépőknek a csatlakozást megelőző 12 hónapban az átlagos éves infláció legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg az EU tagállamok három legalacsonyabb nemzeti inflációs rátáját. Az euróövezeti tagsághoz szükséges inflációs küszöb márciusban 3,6 százalék volt, a februári 3,8 százalékkal szemben.

Lengyelországban az éves infláció a márciussal zárult 12 hónapban átlag 4 százalék, Magyarországon 5 százalék volt. Más kelet-európai országokban a helyzet még kedvezőtlenebb, hiszen Romániában az inflációs ráta 7,6, Bulgáriában pedig 10,1, sőt, Lettországban 13,4 százalék volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.