BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva titkosítja a havi munkanélküliségi adatot

Az orosz statisztikai hivatal közölte, hogy a jövőben nem teszik közzé havonta a munkanélküliség aktuális mértékéről szóló adatot.

A közleményt a Reuters összefüggésbe hozza azzal, hogy ugrásszerűen növekszik az országban az állástalanok száma, a folyamat a társadalmi stabilitás egyik fő veszélyévé lépett elő.

A havi adatok közzétételének elhagyása után a Rosstat a jövőben csak negyedévente jelenti a munkanélküliség állását. A változtatás esetleges indokai között a Reuters azt tartja a legelfogadhatóbbnak, hogy az ottani statisztikusok nem akarnak bajlódni a háztartási alkalmazottak és a szabadfoglalkozásúak hóközi számának intrapolálásával. Elemezők szerint viszont rosszabb esetben a kormányzati titkolózás egy újabb esetéről van szó.

A Reuters – saját becslésekre hivatkozva – azt állítja, hogy az orosz munkanélküliség megközelítette a munkaképes korú lakosság 12 százalékát. A hírügynökség szerint 7,1 milliónyian vannak állás nélkül, ami egymillióval több, mint amit a gazdasági miniszter tavaly prognosztizált 2009-re. Az idén az első három hónap során 1,8 millió munkavállalót bocsátottak el, ami egyértelmű jele annak, hogy véget ért az energiahordozók és a nyersanyagok korábbi drágulása által kiváltott és hordozott boom. Az adatokkal szemben éles kontrasztot mutatnak az orosz munkaügyi szervek összesítései, amelyek szerint mindössze 2 millió állástalan van az országban.

A kormány továbbra is 2,2 százalékos visszaesést vár 2009-re, a Reuters idéz orosz kormánytisztviselőket, akik szerint az ország túl van a válság nehezén, a rubel stabilizálódott, Moszkvában emelkednek a részvényjegyzések, és ottani remények szerint az olajárak is elmozdulnak a mélypontról. Elemzők szerint azonban tovább mélyül a válság. Nemzetközi szervezetek – például a Világbank – emiatt azt ajánlják, hogy az orosz kormány a közkiadások fokozásával vegye elejét a társadalmi nyugtalanság terjedésének.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.