BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt-hat százalékos recessziót valószínűsít a Pénzügykutató is

A negyedik nagy magyar kutatóintézet is kiadta aktualizált 2009-es prognózisát. A Pénzügykutatónál a korábban számítottnál is lényegesen nagyobb gazdasági szűküléssel számolnak, és valamivel a többi intézetnél is kedvezőtlenebb gazdasági pályát festettek fel.

A gazdaság külső egyensúlya azonban így is jelentősen javulhat. A bruttó hazai termék 5–6 százalékos csökkenésében valamennyi keresleti tényező zuhanása szerepet játszik.

A nettó export csak annyiban mérsékli a recessziót, amennyiben az import dinamikája nagyobb mértékben esik, mint az áru- és szolgáltatásexporté – tekintettel a belső kereslet zsugorodására. A külső feltételek romlásával azonban ennél nagyobb visszaesést is elképzelhetőnek tartanak az intézet szakértői.

A reálkeresetek 2–3 százalékos esésénél nagyobb lesz a háztartások fogyasztásának csökkenése, tekintettel arra, hogy a hitelkínálat beszűkül, a megtakarítási arány ezért emelkedni fog. A belső fogyasztási keresletet csökkenti a várhatóan 4–5 százalékkal zsugorodó foglalkoztatás is. A munkanélküliség éves átlagban 10,5–10,9 százalékra emelkedhet.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.