BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Strauss-Kahn: Csak "takarítás" után jöhet rendbe a pénzpiac

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője szerint a pénzintézetek rendbetételével kapcsolatban megszülettek a tervek, de fontos a minél gyorsabb végrehajtás. Dominique Strauss-Kahn szerint a korábbi válságok tapasztalata azt mutatja: a gazdaság csak a pénzpiacok "megtisztítását" követően jön rendbe.

"Számos országban koherens tervek születtek a pénzintézetek mérgező eszközöktől történő megtisztítására. A megvalósítás azonban a kelleténél lassabban történik" – nyilatkozta a BBC-nek az IMF vezetője washingtoni tárgyalássorozatának kezdetén.

Dominique Strauss-Kahn szerint az államoknak fel kell gyorsítaniuk a "rossz hitelek" elrendezését, mivel az eddigi válságok megmutatták: a recesszió kizárólag a pénzintézetek rendbetételét követően enyhült. Az IMF vezetője elégedettségét fejezte ki az országok adócsökkentési és kiadásnövelési terveivel kapcsolatban.

Mint mondta, ezen a két területen a kormányok a Valutaalap irányelveinek megfelelően cselekszenek, 2010-re viszont további lépésekre lesz szükség ezen a téren.

Dominique Strauss-Kahn április 20-án a Handelsblatt című lappal közölte: a globális visszaesés 2009-ben erőteljesebb lesz, mint a márciusban jósolt 0,5-1 százalék közötti visszaesés. A világ legfejlettebb államait tömörítő G20-ak a hómap elején közölték: 750 milliárd dollárral bővitik a Valutaalap forrásait. 

Eközben az elemzők magát az IMF-et kritizálják: A Nemzetközi Valutaalap (IMF) működésében végrehajtandó reformoktól tenné függővé az IMF tartalékainak növelését a Center for Economic and Policy Research (CEPR) több elemzője, a pénzügyi kutatóközpont kedden megjelent jelentésében (angol). A jelentés külön kiemeli, hogy az IMF segítségére szorult országok, mint Pakisztán, Ukrajna, vagy Magyarország, vajmi kevés beleszólással rendelkeznek az IMF döntéseibe, így a Valutaalap segítségéért cserében olyan radikális korrekciókat kell végrehajtaniuk, amelyek negatívan érintik gazdaságukat és szociális feszültségekkel fenyegetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.