BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi részvételi mélypont várható az EP választásokon

Az ORF tévé szerint az Európai Parlament által végeztetett - és eddig nyilvánosságra nem hozott - körkérdés szerint Európa-szerte a megkérdezett polgároknak mindössze 34 százaléka jelezte, hogy valószínűleg részt vesz a választásokon.

Ausztriában pedig csak minden megkérdezett polgár kevesebb, mint negyede (21 százalék)mondta, hogy szavazni fog. Ezzel Ausztria az skála végén helyezkedik el. A szavazni szándékozók aránya csak Lengyelországban volt ennél alacsonyabb, 13 százalék – számol be az ORF.

A legnagyobb szavazási készséget Belgiumban jelezték (70 százalék), igaz, az országban kötelező a szavazás. A felmérés azt is kimutatta, hogy a gazdasági válság hatására jelentősen csökkent az uniós intézményekbe vetett bizalom.

A megkérdezetteknek csak 45 százaléka nyilatkozta, hogy bizalommal van az Európai Parlament iránt (ősszel ez az arány még 51 százalék volt). Ám az Európai Bizottság iránt a megkérdezetteknek már csak 42 százalékkal viseltetik bizalommal (tavaly ősszel 51 százalékuk).

Az Európai Központi Bankban a megkérdezetteknek csak 39 százaléka bízik. Az Európai Bizottság szóvivője szerint a körkérdés eredményét hivatalosan szerdán ismertetik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.