BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint ingadozása miatt panaszkodnak a német cégek

Tíz megkérdezett német cég közül kilenc a gazdasági helyzet romlására számít hazánkban

A forint-árfolyam nagy kilengései és a politikai instabilitás miatt panaszkodnak a hazánkban ténykedő német vállalatok. Magyarország azonban a politikai vezetés hibái miatt leromlott gazdasági környezet dacára is vonzó helyszín maradt a viszonylag alacsony béreknek, a jól képzett munkaerőnek és az előnyös földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően – véli számos cégvezető.

Tíz megkérdezett német cég közül kilenc a gazdasági helyzet romlására számít hazánkban – derült ki a Német-Magyar Ipari- és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) friss felméréséből. A Magyarország számára meghatározó jelentőségű befektetők szerint a „házilag” előállított itthoni válság, illetve az ehhez később „csatlakozott” globális recesszió együttes következményeként igen rosszak a konjunkturális kilátások. S ha mindez még nem lenne elég, a néhány hónapon belül euróként 230 és 310 forintos árfolyamok között ingadozó hazai fizetőeszköz is ad okot a fejtörésre az itteni termelésükhöz szükséges nyersanyagok egy részét importáló német vállalkozásoknak.

Ugyanakkor mindezek ellenére továbbra is stratégiai befektetési helyszínként tekint hazánkra a német vállalatok többsége, és ebben a rövidtávú költség- vagy bevétel-várakozások elenyésző szerepet játszanak. A hagyományosan nagy kapacitásokkal jelen lévő Robert Bosch elektronikai óriás magyarországi vezetője, Thomas Beyer szerint például még mindig igen kedvezőnek tekinthető a hazai bérszínvonal ár-érték aránya.

Ezt Beyer egyrészt a szakmai ismeretek magas színvonalával, másfelől pedig az elviselhető kulturális környezettel magyarázza. Utóbbi különösen a számszerűleg amúgy sokkal alacsonyabb bérköltségű Kínával vagy Indiával szemben jelent nagy előnyt.

A hazai Bosch-vezér egyébként a meglehetősen optimistának tekinthető a kedvezőtlen magyar fejlemények ellenére is: véleménye szerint a hazánk sok más kelet- és kelet-közép-európai piactól eltérően igen magas „válság-tűrőképességgel” rendelkezik.

Szintén a kitartás mellett tette le voksát a logisztikai specialistának számító A. Hartrodt helytartója, Jürgen Kirrbach. A forint ingadozása, illetve a partnereknél az utóbbi időben gyakrabban tapasztalható fizetési nehézségek ellenére sem merült fel az itteni tevékenység felszámolása. Sikeres éveink voltak itt, és ahogy a németországi helyszínt sem kérdőjelezzük meg az első nehézségek után, itt is elég erősek vagyunk, hogy átvészeljük a válságot – vélekedett Kirrbach.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.