BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kezdett megnyugodni? Van lejjebb!

Az elmúlt hetek kedvező hírei ellenére a szakértők tovább rontották a magyar gazdaságra vonatkozó, amúgy sem túl fényes prognózisaikat.

Az áfaemelés miatt nagyobb inflációt, emellett pedig mélyebb recessziót várnak, mint egy hónappal ezelőtt. A Reuters által végzett havi felmérésben hat százalékra emelték az idei éves GDP-visszaesésre vonatkozó előrejelzést az áprilisi 5,05-ról.

Ez azért meglepő, mert az első negyedévi adat még jobb is lett az előzetes várakozásoknál, és az ipar is viszonylag jól teljesített márciusban. A pesszimista prognózis egyben azt is jelenti, hogy legfeljebb enyhe felívelést valószínűsít az elemzői gárda ez év végére.

Megfordult viszont az a tendencia, hogy rendre pesszimistábbak a szakértők a kormánynál. Jelenleg ugyanis 6,7 százalékos zsugorodással számol a legújabb kormányprogram, de már az előző hónapban is 5,5–6 százalék közti GDP-esést valószínűsített.

Az aktuális negyedévre 6,75 százalékos éves csökkenést jósolnak, ez számottevő romlást jelentene az első három hónap 6,4 (naptárhatás nélkül 5,8) százalékos mínuszához képest.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.