BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Német válság - Túl is vannak a legrosszabbon, meg nem is

Az egyik jelentős német gazdasági mutató, a ZEW index ismét, immár hetedik hónapja javuló értéket mutat. A pénzügyi szektor résztvevőinek üzleti bizalmát jelző mutató utoljára 2006 júniusában állt ilyen magasan.

A ZEW index 18,1 pontot emelkedett áprilisról májusra, jelenleg 31,1 ponton áll – jelenti az AFP.

A pénzügyi szféra képviselői tehát továbbra is bíznak a helyzet javulásában. Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy egy másik, a befektetői bizalmat mutató jelzőszám kissé csökkent az elmúlt időszakban és rendkívül alacsony szinten áll.

A ZEW intézet vezetője szerint a mostani adatok azt mutatják: a német gazdasági túlvan a mélyponton, de a munkahelyek számának további csökkenésével kell számolni – ez tovább nehezíti Angela Merkel kancellár helyzetét a választások előtt négy hónappal.

Wolfgang Franz, a ZEW elnöke úgy fogalmazott: a gazdasági aktivitást tekintve túlvannak a legrosszabbon, a munkaerőpiac szempontjából azonban a legrosszabb még csak most következik.

A német gazdaság az újraegyesítés óta legrosszabb, 3,8 százalékos GDP csökkenését könyvelte el az első negyedévben. Márciusban rövid ideig növekedett az ipari megrendelések száma és az export aránya, de a számok azóta ismét csökkentek. Azonban a mai ZEW jelentés mellett a szintén fontos mutatónak tekintett Ifo bizalmi index is enyhe javulást mutatott, amely arra utalhat, hogy a német gazdaság az év második felében kezd magához térni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.