BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

„Rossz döntés volt a német munkaerőpiac lezárása”

Alaptalanul fél Berlin az új tagállamokból érkező munkavállalók rohamától, és ezzel Németország versenyképességének is árt – fogalmazott lapunknak Klaus F. Zimmermann, a tekintélyes DIW gazdaságkutató vezetője.

A közgazdász szerint a munkapiacukat korábban megnyitó nyugat-európai országok komoly előnyre tettek szert azáltal, hogy beengedték a jól képzett álláskeresőket, akik elkerülték a mind súlyosabb szakemberhiánnyal küzdő Németországot.

A DIW igazgatója szerint a korán nyitó nyugati tagállamok tapasztalatai nem igazolták a német félelmeket az olcsó munkaerő tömeges beáramlásával és ennek kedvezőtlen álláspiaci hatásaival kapcsolatban. Ráadásul a jogi korlátozások nem tudtak gátat szabni az illegális vagy magukat önálló vállalkozónak „álcázó” munkavállalók további bejutásának.

Csupán annyit értek el, hogy éppen a hivatalos úton állást kereső, jól képzett munkavállalók kerülték el az országot, akik közül még a 2004-es csatlakozás előtti szinthez képest is kevesebben érkeztek azóta – emelte ki Zimmermann. Ez pedig nagymértékben hozzájárult a szakemberhiány kialakulásához, amelyet a német cégek kénytelenek voltak drágább, Nyugat-Európában vagy máshol toborzott munkaerővel ellensúlyozni.

A túlzott óvatosságot tanúsító politikai vezetés már kezdi felismerni a problémát, de a megoldást továbbra sem az új tagok előtti teljes nyitásban látja. Zimmermann szerint Berlin kettős játékot űz azzal, hogy az általános korlátozások fenntartása mellett a végzősök és a friss diplomások előtt gyakorlatilag megnyitotta a munkapiacot.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.