BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segítség a német iparnak

A német kormány még a szeptemberi választások előtt megállapodhat a legnagyobb energiafelhasználók áramszámláinak csökkentéséről.

A legvalószínűbb módszer az lehet, hogy az energiaigényes iparágak visszatérítést kapnak a szén-dioxid-kibocsátás kereskedési igazolványainak költségéből, amelyet a szolgáltatók jelenleg a vállalatok havi számláira terhelnek.

Ez azt jelentené, hogy miután Berlin a decemberi EU-csúcson kiharcolta: az energiaigényes ágazatokat 2020-ig ne kötelezzék a kibocsátási jogok megvásárlására, még az átmeneti időszakban felmerülő terhektől is mentesítené azokat.

Az Európai Bizottságot a német hatóságok még nem értesítették a tervekről, amelyek több szempontból is Brüsszel ellenállásába ütközhetnek. A versenyügyi aggályokra Berlin alighanem azzal a már eddig is hangoztatott érvvel válaszol majd, hogy a német ipar jelenleg sokkal többet fizet az áramért, mint a francia és spanyol versenytársak.

A kompenzáció módja ugyanakkor azokat a vádakat is felélesztheti, hogy Németország aláássa az unió klímavédelmi törekvéseit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.