BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

GMO-k: Szabad kezet a tagállamoknak!

Magyarország is csatlakozott ahhoz az osztrák kezdeményezéshez, amely uniós jogszabály elfogadását szorgalmazza a génkezelt növények termesztése tagállami tiltásának engedélyezéséhez.

Az összesen 11 tagállam támogatását élvező javaslatot Ausztria az uniós környezetvédelmi miniszterek tegnapi ülésén mutatta be, felszólítva az Európai Bizottságot egy annak megfelelő törvényterevet kidolgozására.

Az osztrák elképzelés szerint egy "kimaradási klauzulát" kellene beiktatni a génkezelt növényekről szóló uniós jogszabályba, lehetővé téve a tagállamoknak, hogy területükön szigorítsák vagy megtiltsák az EU-ban egyébként engedélyezett fajták termesztését. A módosítás a termények forgalmazásának engedélyezési eljárását nem érintené.

Márciusban Hollandia fogalmazott meg hasonló javaslatot: eszerint el kellene választani a génkezelt termékek forgalmazásának és termesztésének engedélyezését, utóbbi területen teljesen szabad kezet adva a tagállamoknak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.