BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Őrült módjára" takarékoskodnak az amerikai háztartások

Az amerikai kereskedelmi minisztérium jelentése szerint rekord mértékűre emelkedett a megtakarítások aránya, a takarékosság felülmúlja a fogyasztást a tengerentúlon.

Az AP értelmezése szerint 15 éves rekordot jelentő májusi megtakarítási adatok hátterében a kormányzati élénkítő programok állnak. A háztartások bevétele megnövekedett, a plusz forrásokat pedig inkább félretették a családok, semmint hogy elköltsék.

A tárca által ma nyilvánosságra hozott adatok szerint a lakossági fogyasztás a vártnak megfelelően 0,3 százalékkal emelkedett. A bevétel azonban az elemzők által prognosztizált 0,3 százalékhoz képest 1,4 százalékkal emelkedett májusban, ekkora növekedést egy éve nem mértek. A megtakarítások szintje 2008 óta a 0 közelében ingadozott, most 6,9 százalékra ugrott, ilyen magas értéket 1993 óta nem regisztráltak az Egyesült Államokban.

Fehér házi sajtóértekezletén Barack Obama június 23-án elmondta : több idő kell a korábbi, összesen 787 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag hatékonyságának értékeléséhez. Úgy vélte, hogy e nélkül a recesszió "még súlyosabb" lenne. Ezzel kapcsolatban utalt arra is, hogy a munkanélküliség az idén valószínűleg meghaladja a 10 százalékot, bár - mint elismerte - korábban maga is azt jósolta, hogy a mutató nem kerül 8 százalék fölé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.