BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szigorúbb amerikai dohányszabályok

Az amerikai szenátus az uniós szabályozáshoz hasonló szigorításokat fogadott el a dohánytermékek reklámozásával és árusításával kapcsolatban.

A gyártóknak a jövőben elrettentőbb egészségügyi figyelmeztetéseket kell alkalmazniuk a termékek csomagolásán, és azoknak el kell foglalniuk a csomag felső felét elöl és hátul egyaránt. A mentolos cigeratták kivételével betiltják a különféle ízesítéseket, így csökkentve a gyerekek rászokásának esélyét.

A dohányipar a tervezet értelmében az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) ellenőrzése alá kerül, amely éves díjat szed majd be az ágazat cégeitől: ennek összege 85 millióról 10 év alatt 712 millió dollárra emelkedik. Az FDA dönthet a "light" elnevezésű cigaretták betiltásáról, ha úgy ítéli meg, hogy az alkalmas a fogyasztók félrevezetésére az ilyen termékek ártalmasságával kapcsolatban.

A törvényhozók egy része kifogásolta, hogy az FDA lett az ágazat felügyeleti szerve, hiszen annak feladata az élelmiszerek és gyógyszerek biztonságosságának garantálása; ez nyilvánvalóan lehetetlen a dohánytermékek esetében. Azok teljeskörű betiltásának megakadályozására a tervezet mindenesetre kimondja, hogy a felügyelet nem akadályozhatja meg a cigaretták árusítását, vagy követelheti meg a nikotinszint nullára csökkentését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.