BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több marad a zsebben

Az Országgyűlés tegnap – a várakozásoknak megfelelően – megszavazta a jövő évi adótörvényeket.

A költségvetési bevételek szempontjából semleges hatásúnak tervezett adóátrendezés elemei között szerepel az egységes központi vagyonadó bevezetése, a tb-járulékok lefaragása és a személyi jövedelemadó terheinek a csökkentése. Hazánkhoz hasonlóan egyébként az uniós tagállamok többsége a válság hatására szintén bevezetett olyan intézkedéseket, amelyek a jövedelmet terhelő adók és járulékok csökkentését célozzák – derül ki az Európai Bizottság összesítéséből.

Ezek azonban az esetek többségében a jóváírások és egyéb kedvezmények kibővítését jelentették, nem pedig az szja kulcsainak mérséklését.

Több tagállam viszont szembement a jövedelmet terhelő adók és járulékok mérséklésének trendjével. Nem lehet még egyértelműen kimondani, hogy a válság hatására egészségesebb irányba mozdult el az adóztatás szerkezete az EU-tagállamokban, de az eddigi adatok alapján valószínű, hogy ez a helyzet – kommentálta a tendenciákat lapunk érdeklődésére Marco Fantini, az Európai Bizottság adóügyi főigazgatóságának illetékese.

A válság hatásainak enyhítésére egyébként számos ország vezetett be a beruházások élénkítését célzó kedvezményeket is a vállalatok számára.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.