BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A munkáltatók járnak jól

Hiába küzdöttek a munkavállalók az OÉT-en, augusztus 1-jétől életbe lépnek a táppénzre vonatkozó változtatások. A kormány korábban azzal magyarázta az intézkedését, hogy a csökkentés ösztönző hatással lesz a munkavégzésre.

Félresikerült az indoklás, a munkavállalók ugyanis még betegen is bejárnak dolgozni – vélekedik Pataky Péter. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a táppénz csökkentésével csupán költségvetési spórolásról és nem munkavégzés-ösztönzésről van szó.

Úgy gondolja, ezzel csupán a munkavállalók anyagi helyzetét rontja tovább a kormány, s a munkavállalók büntetése helyett inkább az orvosokat kellene ellenőrizni, hiszen ők nyomják rá sokszor indokolatlanul a pecsétet a táppénzes papírra.

A munkáltatói oldalnak viszont ínyére való a szabályok módosítása. Mint ismert, a táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának a jelenlegi 70 helyett 60 százaléka lehet majd, ennél rövidebb biztosítási idő esetében vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt a jelenlegi 60 százalék helyett 50 százalék.

A biztosítási jogviszony megszűnése után folyósított táppénz időtartama a jelenlegi 45 napról 30 napra csökken majd, ennek méltányosságból történő meghosszabbítása szintén 30 napra csökken a korábbi 45-ről. A munkáltatók terheit ugyanakkor tovább csökkenti, hogy a betegszabadság idejére járó távolléti díj a jelenleg 80 százalékról 70-re csökken.

Nem szerepelt a követeléseink között, de támogatjuk ezeket a döntéseket – mondta Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének elnöke. Ugyanakkor ő is úgy véli, a munkavállalók inkább még betegen is dolgoznak. HM

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.