BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dinnyepiac: harc a feketézőkkel

Az ellenőrizetlen minőségű termékek áshatják alá a magyar kivitelt

Míg tavaly a rendkívül alacsony felvásárlási árral gyűlt meg a bajuk a dinnyetermelőknek, az idén inkább az időjárás áldozatául estek – vélik az ágazat képviselői.

„Jó hír, hogy az üzletláncok nem fogtak felesleges leárazásba, amíg még a magyarországi primőrt árulják” – mondta lapunknak Karsai József, aki éppen egy évvel ezelőtt szervezett dinnyeszórós tiltakozást a gyümölcs kilóját 49 forintért árusító Auchan üzletei előtt.

Az MSZP-s képviselő hozzátette: az idén ennél nagyobb problémát jelent, hogy a szokatlanul meleg tavasz miatt a primőrök néhány héttel korábban kerültek a piacra, így szezonjuk egybeesett a déli importéval.

Ám amíg a magyar dinnyét drágítja az elkerülhetetlen öntözés, a dél-európai, észak-afrikai termelők esetében ez az időszak a szezon vége, amikor igencsak nyomott áron, akár 12-15 eurócentért lehet hozzájutni a termékhez.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.