BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elfogadhatatlan, hogy a törlesztőrészletek nem csökkentek! A Medián gazdasági felmérése

A magyarok általában véve tájékozottak a gazdasági folyamatokról, és a rossz közhangulat mellett is szolidárisak a nehézségekkel szembesülő honfitársaikkal - derül ki abból a felmérésből, amelyet a Medián július 13-án készített a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából, a szavazókorú népességet reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével.

A gazdasági válság háromnegyed éve alatt az emberek egyre jobban hozzászoknak a tényekhez, meglehetősen tisztában vannak a válságjelenségekkel és azok súlyosságával, bár a fejekben jócskán vannak ellentmondások - ismerteti a felmérést a Népszabadság.

A kérdőívben felsorolt gazdasági problémák például saját bevallásuk szerint általában kevésbé súlyosan érintik az embereket, mint amennyire szerintük gondot okoznak az ország gazdasága számára. A válaszadók például a forintárfolyam ingadozását százfokú skálán közel 20 ponttal súlyosabbnak tartják az ország, mint a maguk számára. A devizahitelesek körében ennél jóval kisebb (7 pont), de azonos irányú eltérés adódott.

A leginkább a munkanélküliséget és az árak emelkedését tartják problémának az emberek, de minden negatív hatást igen jelentősnek mondanak.

Jó hír viszont, hogy a rossz hazai közhangulat ellenére sokan átérzik mások problémáit, és nagy gondnak tartanak olyasmit is, ami őket személy szerint nem érinti. Igaz ez például a devizahitelesek növekvő terheit tekintve is: a teljes népesség a százfokú skálán 83-ra értékelte a probléma súlyosságát, és a válaszadók 85 százaléka nem tartotta elfogadhatónak, hogy az utóbbi pár hónap forinterősödése ellenére a bankok nem csökkentették "megfelelő mértékben" a törlesztőrészleteket.

Ez az utóbbi arány még a devizahitellel nem rendelkezők körében is 82 százalék.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.