BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Geithner: A gazdasági válság ereje csökken, de…

Az amerikai pénzügyminiszter első hivatalos Közel-keleti útja alkalmából az Arab-öböl vezető politikusai körében nyilatkozott arról, hogy a gazdaság krízis csökken, a kilábalás azonban fokozatos lesz.

Timothy Geithner Közel-keleti útján úgy fogalmazott: az Egyesült Államoknak "különleges felelőssége van" abban, hogy a világ országait átvezesse a gazdasági válságon.

Mint arról az AP beszámol , a Jiddah-ban tartott találkozón a pénzügyminiszter leszögezte: a globális válság ereje csökken, a globális kereskedelem ismét növekszik. Geithner ezt azzal is alátámasztotta, hogy az IMF most vizsgálta felül a 2009 második felére és 2010 elejére vonatkozó előrejelzéseit.

A pénzügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kilábalás a vártnál jóval lassabb lesz, mivel a rendszert globális szinten érték károk. Mint mondta, logikus lassú, lépésről lépésre történő felépülésre számítani a szokásos hullámhegyek és hullámvölgyek helyett.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy az Obama-kormány mindent elkövet az amerikai gazdasági nyitottságának fenntartása érdekében. És – fogalmazott Geithner – az Egyesült Államok tisztában van felelősségével a dollár erejének megtartását illetően.

Elemzők szerint Geithner Közel-keleti látogatása megerősíti Washington törekvéseit arra, hogy szorosabbra fonja kapcsolatait azzal a régióval, amely mostanra nem csak az olaj, de az új gazdasági hatalom szinonimája is lett. Ezt is mutatja, hogy a pénzügyminiszter a szaúdi vezetők előtt beszélt a válságról. Szaúd-Arábia a világ legnagyobb gazdasága és egyben gyakorlatilag az OPEC vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.