BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét romlik az államháztartás egyensúlya

Miközben az államháztartás pénzügyi egyensúlya romlott, a lakosságé és a vállalati szektoré ennél is nagyobb ütemben javult az első negyedév során. A lakosság eladósodásának megállása kedvező fejlemény, azonban a vállalatoknál ugyanez a működés kárára megy, vagyis a recesszió egyik fő oka.

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2009. I. negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,1 százalékát érte el – derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb pénzügyi számláiból. A mutató 2006 vége óta tartó javulása már a tavalyi utolsó időszakban megtört. de egy éve nem volt olyan magas, mint most. Ez elsősorban a vártnál nagyobb gazdasági visszaesés hatására kieső adóbevételek eredménye. Az év második felében azonban ismét javulást hozhat a Bajnai Gordon kormánya által foganatosított újabb fiskális csomag.

A háztartások nettó finanszírozási képessége az utolsó négy negyedév adatait figyelembe véve a GDP 2,4 százalékát tette ki. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye az utóbbi egy évben a GDP 3,5 százalékát érte el. Összességében a nemzetgazdaság finanszírozási igénye (azaz a külföld finanszírozási képessége) a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 6,1 százaléka volt a 2009. I. negyedévével záruló elmúlt egy évben.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága - a túlzott hiány eljárás (EDP) keretében az Európai Bizottságnak jelentett mutató – 2009. I. negyedévének végén a GDP 82,9 százalékát tette ki (21788 milliárd forint). 2009. első negyedévében a központi kormányzat finanszírozási igényét (339 milliárd forint) alapvetően hosszú lejáratú külföldi hitelek felvételével fedezte, miközben jelentősen csökkentek értékpapír-tartozásai és növekedtek a központi bankban elhelyezett betétei.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a 2009. I. negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 2,4 százalékát érte el (624 milliárd forint). Az első negyedévben a háztartások nettó finanszírozási képessége a negyedéves GDP 4,6 százaléka volt (265 milliárd forint). A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye a pénzügyi számlák adatai szerint a 2009. I. negyedévével záruló egy évben a GDP 3,5 százaléka volt (927 milliárd forint). Az első negyedéves finanszírozási igény a negyedéves GDP 2,2 százalékát érte el (127 milliárd forint).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.