BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszkó: havi 10 ezer forinttal több maradhat az embereknél

Jellemzően a középosztály adóterhein változtat radikálisan az adócsomag a jövő évtől, nagyjából az átlagbértől kb. havi 500 ezer Ft.-ig. Az adóterhelés jellemzően havi 10 ezer vagy annál többel is csökken. Ez az átlagbérnél az adóterhelést mintegy 9 százalékkal csökkenti - derül ki Oszkó Péter lapunknak adott online interjújából.

A pénzügyminiszter az interjúban kifejti, hogy a vagyonadó bevezetése nem jár pluszköltséggel, mert az adóhatóság már most is egyedi forgalmi érték megállapítására alkalmas rendszer működtet illetékkiszabások elvégzésekor.

Azt, hogy a jövedelmüket tisztességesen leadózókat a vagyonadó ne terhelje többletadóval, általános jövedelemadó-csökkentéssel szeretnék biztosítani. "Ez 2010-ben megtörténik a középosztály számára. Az alsó szja-kulcs határának 5 millió Ft-ra emelésével, 2011-ben pedig 15 milliós alsó sávhatár már a magasabb jövedelműek részére is ugyanazt a hatást biztosítja. Ezen túl tehát nincs már szükség arra, hogy a vagyonadót lényegében még egyszer levonhatóvá tegyük" - érvelt az elfogadott jogszabály mellett.

A válságkezelés helyes útjáról szólva Oszkó Péter leszögezte: egyrészt miután mi már a válság előtt jó előre kiköltekeztük magunkat, nincs lehetőségünk arra, hogy tovább növeljük az adósságunkat. És bár nemzetközi szinten is viták folynak a válságkezelés helyes módjáról, ám egyre terjed az a vélemény, hogy a válság után valójában azok az országok lesznek erős pozícióban, akik a válság okozta nehézségeket nem pénzszórással, hanem alkalmazkodással igyekeznek leküzdeni.

(A pénzügyminiszter a Merrill Lynch szerdai elemzésére utalt, amely szerint Magyarország, "a világ fő gazdaságai közül a legerősebb államháztartási pozícióban kerülhet ki a mostani, világméretű gazdasági visszaesésből." - A szerk.)

A biztosítások adókedvezményéről szólva, a miniszter elmondta: fontolóra vették olyan új fajta kedvezményrendszer bevezetését a jövő évtől, ami valóban a hosszú távú megtakarításokat ösztönzi, tehát olyan biztosítási konstrukciókat részesít előnyben, amelyek kellően hosszú futamidővel rendelkeznek. Részleteket őszre ígért.

Az ingatlanadó valójában csak néhány százezer embert érint. "Jelentősebb részük adóköteles jövedelemmel rendelkezik, és az adóterhelésük jövőre az szja-sávhatár emelése miatt csökkenhet, az inaktívak pedig mentességet vagy felfüggesztést kaphatnak a vagyonadó alól. Így a vagyonadó valójában tényleg csak a legvagyonosabb felső réteget fogja terhelni" - nyiltakozta Oszkó Péter.

A vagyonadó kiszabása aktuális forgalmi értéken történik, és "aki a lakása után hiteltartozást törleszt és azt feltételezhetően adóköteles jövedelméből teszi, az ha csak az adóköteles jövedelme nem éri el a havi 1,5 millió forintot, akkor a jövedelemadóban csökkenő adóterhelésre számíthat jövőre. Egy áltagjövedelem esetén a jövedelemad-csökkenés több mint a duplája, a 30 millió forintos lakóingatlanra eső vagyonadónak." Az ingatlanadó tervezése már 1998-ban elkezdődött, vagyis az idei elfogadás nem tekintehető a munka elkapkodásának.

A törvény mellékletében szereplő számítási módszer csak arra ad tájékoztatást, be kell-e vallani a lakóingatlan forgalmi értékét. Ha egy lakást 20 millió forintért sem lehet eladni, akkor arra nem kell vagyonadót fizetni - nyilatkozta egy kérdésre válaszolva Oszkó Péter.

A nagyértékű gépjárművekre eső adóterheknek a behajtásának hatékonyabbá tétele is terveink között szerepel - tette hozzá a pénzügyminiszter.

A feketegazdaság szereplőivel "könyörtelen harcot" folytat a kormány, de a 13. havi nyugdíj elvételére szükség volt, mert felborult az aktív-inaktív rétegek közti egyensúly, így óriási lyukak keletkeztek a költségvetésben.

A legelesettebbeken a kedvezményes áfakulcsok segítenek, de olyan illúziót nem szeretne senkiben kelteni, hogy a válság hatásaitól mentesíteni tudnának bárkit is, de a program egészének valójában az a célja, hogy ezeket a hatásokat enyhítse és lehetőséget adjon a jövőbeni kilábalásra.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.