BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változatok bankmentésre

Az USA-ban működni látszik, de Berlinnek nem kell a hitelintézetek kényszer-államosítása

Hatásosnak tÛnik az USA bankmentÕ programja (TARP), amennyiben a megsegített pénzintézetek többsége hitelkihelyezéseinek növelésére használta fel a támogatást – derül ki az akciót felügyelÕ szerv (SIGTARP) friss jelentésébÕl. A pozitív amerikai tapasztalatok ellenére a szintén egyre súlyosabb hitelszÛkével szembenézni kénytelen berlini kabinet ismét elzárkózott a pénzintézetek kényszer-államosítás útján történÕ támogatása elÕl. A pénzügyi válság által rendkívül súlyosan érintett Izland ugyanakkor éppen az államosítással ellentétes irányú lépést jelentett be tegnap, amenynyiben részesedést ajánlott a csÕdbe ment pénzintézetek hitelezÕinek az azóta felállított „egészséges” utódbankokban.

A SIGTARP körkérdésében részt vevÕ 360 pénzintézet 83 százaléka válaszolta azt, hogy a szövetségi államtól kapott támogatást részben vagy egészben hitelkihelyezésre használta fel. Ez egyaránt jó hírnek tÛnhet mind a bankok, mind a pénzügyminisztérium számára egy héttel azután, hogy a több milliárd dolláros állami injekciót kapott Goldman Sachsot éles kritikákkal illették, amiért nagy jutalmakat fizetett ki vezetÕinek a szubvencióból – mutat rá a Financial Times.

Az eredmény kapcsán ugyanakkor többen figyelmeztettek, hogy a közölt adatok nem tekinthetÕk reprezentatívnak, hiszen a bankokat jelenleg semmi nem kötelezi arra, hogy Õszintén beszámoljanak róla, mire is használták valójában a forrásokat. A washingtoni pénzügyi tárca ugyanis továbbra is elzárkózik az elÕl, hogy korlátozza a támogatásban részesülÕket a szubvenció elköltését illetÕen.

Berlin ugyanakkor a vasárnap közölt biztató amerikai adatok ellenére is haladéktalanul és határozottan cáfolta tegnap azt a Süddeutsche Zeitungban megjelent értesülést, amely szerint a német kabinet – ha kell, kényszer árán is – részesedést szerezne a támogatás fejében a bajba került pénzintézetekben. Ehelyett Angela Merkel kancellár újfent „bátor hitelezést” sürgetett, ami egyébként a szeptember 1-jére összehívott pénzintézeti-kormányzati csúcstalálkozó egyik fÕ témája is lesz.
Pedig a német politikai vezetésben is egyre nÕ az aggodalom amiatt, hogy a pénzintézetek eddigi támogatása ellenére is elapadhatnak a hitelforrások, ez végzetes lenne a gazdaságra nézve. Ezt látszanak alátámasztani a berlini kancelláriahivatal, illetve a pénzügyi és gazdasági tárca által készített elemzések is.

Jelenleg a kicsi és a nagyon nagy vállalatok panaszkodnak hitelszÛkére Németországban, de elÕrejelzések szerint őszre általánossá válhat a kóros forráshiány. A fő gond, hogy a hitelintézetekre egyszerre több irányból is nagy nyomás nehezedik. Így például még mindig jelentÕs mennyiségÛ toxikus értékpapír terheli sokuk mérlegét, miközben egyre nÕ a korábban felvett hiteleiket törleszteni képtelen cégek száma, ráadásul a szigorodó nemzetközi szabályok mind nagyobb tÕkefedezetet írnak elÕ a bankok kinnlevÕségeinek alátámasztására.

A pénzpiaci válság egyik elsÕ és leginkább sújtott áldozata, Izland ugyanakkor már egy lépéssel odébb járva azzal van elfoglalva, hogy hogyan adja ismét magánkézbe pénzintézeteit. A reykjavíki kabinet tegnap jelentette be, hogy 2,1 milliárd dollárt szán a bankok újratÕkésítésére. Ezzel párhuzamosan pedig felajánlotta a válság miatt csÕdbe ment Kapthing és Glitnir bank hitelezÕinek, hogy az „egészséges” kinnlevÕségek kicsoportosításával létrehozott két utódbankban kaphatnak részesedést követeléseik fejében.

Világosabb költségmegosztást!

Az állami bankmentések költségterheinek megosztását szabályozó irányelvek lefektetésére szólították fel az EU-t a pénzpiacok meghatározó szereplÕi. A nagy európai bankok, tÕzsdék és befektetési alapok sürgetése nem véletlenül hangzott el akkor, amikor az Európai Bizottság éppen az uniós szintÛ pénzügyi felügyelet tervezetén dolgozik.

A nyilatkozatot többek között aláíró európai bankszövetség (EGF) vagy az unió tÕzsdéit tömörítÕ FESE azt kifogásolja, hogy a közös piacfelügyeleti rendszer kidolgozása mellett arról nem esett eddig érdemben szó, milyen módon kell a jövÕben elosztani a több országban mÛködÕ pénzintézetek állami kisegítésének költségeit.

A nyilatkozatot többek között aláíró európai bankszövetség (EGF) vagy az unió tÕzsdéit tömörítÕ FESE azt kifogásolja, hogy a közös piacfelügyeleti rendszer kidolgozása mellett arról nem esett eddig érdemben szó, milyen módon kell a jövÕben elosztani a több országban mÛködÕ pénzintézetek állami kisegítésének költségeit. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.