BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa kezd talpra állni

Elérte a gödör alját a magyar gazdaság, a második negyedévi hétszázalékot meghaladó GDP-csökkenés ugyanis minden bizonnyal alulmúlhatatlan – értettek egyet szakemberek a tegnap közzétett KSH-adat kapcsán.

Az elemzők várakozásánál is rosszabb mutató hátterében többek között a mezőgazdaság tavalyinál gyengébb teljesítménye, valamint a fogyasztás csökkenése húzódik meg. Jövőre azonban már megkezdődhet a fellendülés, főleg, hogy Európából igen kedvező hírek láttak napvilágot tegnap.

A német gazdaság az elemzők által előzetesen várt 0,3 százalékos zsugorodás helyett ugyanilyen mértékben bővült április–június között a január–márciusi időszakhoz képest, s ezzel véget is ért a négy negyedév óta tartó recesszió a hazánk számára legfontosabb uniós tagállamban. Hasonlóan váratlanul kedvező adat érkezett tegnap a francia bruttó hazai termék alakulásáról is.



Az elemzői vélemények azonban nem egységesek arról, hogy igazi fellendülés kezdetén állunk-e, vagy csak átmeneti a javulás. Főleg, hogy az új tagállamok egy része – hazánkhoz hasonlóan – a tegnap közzétett adatok tanúsága szerint még a visszaesés további súlyosbodásával küszködik.

A magyar GDP-adatról szóló cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Az európai növekedési adatokról szóló cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.