BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Export: Kína Németország előtt

Az év első hat hónapjában Kína vette át a világ legnagyobb exportőrének címét Németországtól.

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) adatai szerint Kína ebben az időszakban 521,7 milliárd, míg Németország 521,6 milliárd dollár értékű árut értékesített külföldön.

Patrick Low, a WTO vezető közgazdásza szerint ugyanakkor a "verseny" kimenetele az év végére teljeséggel megjósolhatatlan, hiszen a végeredményt az árfolyamok alakulása is nagyban befolyásolja majd.

A DIHK német kereskedelmi és iparkamara maga is arra számít, hogy 2009-ben véget érhet Németország 2003 óta tartó exportelsősége. Több mint 80 ország német külkereskedelmi képviseletének a körében elvégzett felmérése szerint a kivitel az idén a tavalyi 995 milliárd euróról 17 százalékkal, 815 milliárdra eshet.

A kínai export ellenben csak 15 százalékkal zsugorodhat, és a különbség elég lehet a helycseréhez. Kína helyzetét a DIHK szerint az könnyítheti meg, hogy a válság nyomán az olcsóbb termékek irányába tolódik el a kereslet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.