BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még korai elkiabálni, de úgy tűnik már kifelé megyünk a válságból

Egyre több kedvező jel mutat arra, hogy a világ-, és így a magyar gazdaság is kezd kilábalni a recesszióból.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 2009 júniusában már 0,5 százalékkal meghaladta az előző havit a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Bár a kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - az idei első félévében még 3,2 százalékkal, júniusban pedig 2,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

A KSH arról is beszámolt, hogy a tavalyi első félévhez képest 21 százalékkal emelkedett a külföldiek összes magyarországi fogyasztása 2009 első hat hónapjában, 544 milliárd forintot tett ki.

 Kedvezően reagáltak a magyar jegybank hétfői alapkamat-csökkentésére a pénzpiacok, nemcsak a forint árfolyama maradt lényegében stabil, hanem a három hónapos diszkont kincstárjegy hozama - az előző hetinél nagyobb érdeklődés mellett - 15 bázisponttal 7,68 százalékra csökkent az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján.

A beruházások is élénkülnek: biotrágya gyárat avattak Beszterecen; a 600 négyzetméter alapterületű üzem mintegy 500 millió forintos költségből épült. Emellett az oroszországi export tervezett őszi megindításával kétműszakosra bővítik a közelmúltban több mint 400 millió forintos beruházással elkészült baconüzem termelését a Kapuvári Hús Zrt.-nél. Szegeden megkezdődik a közel 30 milliárd forintos szegedi villamosvonal-felújítás. Mindez új munkahelyek létrehozásával jár.

A hétfői erősödés után kedden az elemzőkre rácáfolva tovább drágult a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon. A reggeli forintgyengülést követően az euró jegyzése a 267 forint alatti szintre süllyedt: egy euróért 266,80 forintot adtak kedden délután ötkor, szemben a hétfő délutáni 267,50/80 forintos és a kedd reggeli 268,20/60 forintos szintekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.