BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EBRD: korai lenne még a válság végéről beszélni Kelet-Európában

Az első negyedévi meredek zuhanások után már stabilizálódik Kelet-Európa gazdasága, ám még korai lenne a globális válság végéről beszélni - mondta szerdán Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, kilátásba helyezve a kelet-európai térség idei teljesítményére adott EBRD-előrejelzés további rontását.

Thomas Mirow, aki a Hitelpiaci Szövetség (LMA) nevű - elsősorban az európai szindikált hitelezési tevékenység támogatásával és érdekképviseletével foglalkozó - szervezet szerdai londoni pénzügyi konferenciájának főszónoka volt, előadásában felidézte, hogy az EBRD közgazdászai már tavasszal átlagosan 5,2 százalékos idei gazdasági visszaesést jósoltak a bank működési területének egészére.

Ez az előrejelzés azonban még az idei első negyedévi adatok ismertté válása előtt készült. Az EBRD-prognózis felülvizsgálata most folyik, és az új számok október végéig megjelennek, de "az már most biztonsággal megjósolható", hogy a banknak ismét lefelé kell korrigálnia térségi GDP-előrejelzéseit - mondta a kelet-európai átalakulási folyamat finanszírozására csaknem két évtizede alakult londoni pénzintézet vezetője.

Az EBRD május elején adta ki legutóbbi előrejelzését a tevékenységi területéhez tartozó harminc közép-kelet-európai, délkelet-európai, illetve közép-ázsiai országra. Az e prognózisban szereplő 5,2 százalékos idei térségi visszaesési jóslat is már erősen rontott becslés volt: a bank az eggyel korábbi, januári előrejelzésében még 0,1 százalékos növekedéssel számolt a tevékenységi területéhez tartozó országcsoportban.

A májusi EBRD-becslésben a magyar gazdaságra 5 százalékos idei GDP-mínusz szerepelt az év elején valószínűsített 2 százalékos visszaesés helyett.

Mirow szerdai londoni előadásában e májusi térségi előrejelzés további rontását helyezte kilátásba, azzal az indokkal, hogy számos kelet-európai országban "drámai mértékben" zuhant a gazdasági teljesítmény az idei első negyedévben.

Az EBRD elnöke kijelentette ugyanakkor, hogy a második negyedévet sok térségi gazdaságban már stabilizáció jellemezte, és a bank bízik abban, hogy a 2010-re szóló prognózisát már nem kell rontania. Mirow szerint a pénzintézet jövőre "szerény növekedésre" számít működési területén.

Tevékenységi térségének egészére a bank 1,4 százalékos átlagos növekedést jósolt 2010-re a májusi jelentésben.

A londoni City nagy elemző és befektetési házainak körében megoszlanak a vélemények arról, hogy a magyar gazdaság 2010-ben is recesszióban lesz-e még.

A Moody''s Investors Service nemzetközi hitelminősítő e héten Londonban kiadott összehasonlító elemzésében - amelyben a magyar, a lett és az izlandi gazdaság állapotát vetette egybe - az általa becsült idei 6,3 százalékos visszaesés után jövőre is még 0,3 százalékos GDP-csökkenést valószínűsített Magyarországon. A Moody''s szerint a vizsgált három gazdaság helyzetét kilábalás helyett egyelőre a "törékeny stabilizáció" kifejezéssel lehet jellemezni, ám az elemzésből kitűnt, hogy a cég a magyar gazdaságot több kategóriában is jobb állapotúnak látja, mint a másik két országét.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a második negyedévi magyar GDP-adatokról két hete kiadott részletes összesítés után azonban a 2010 egészére szóló magyarországi GDP-prognózisukat 0,5 százalékos növekedésre javították az addig érvényben volt, 0,5 százalékos visszaesést jósló előrejelzésről.

Az EBRD elnöke szerdai londoni előadásában ugyanakkor kijelentette: óvna mindenkit "az idő előtti derűlátástól", mivel - jóllehet, látszanak a stabilizáció jelei a világgazdaság számos területén - egyelőre "súlyos hiba lenne" azt gondolni, hogy a válságnak vége.

Mirow szerint azonban Kelet-Európa gazdasági potenciálja továbbra is erős, és a térség változatlanul igen versenyképes. A jelenlegi válság súlyos visszaesést jelent, de tekintettel "az 1989 történelmi napjai" óta elért eredményekre - például arra, hogy a térségben gyakorlatilag a semmiből épültek ki sikeres piacgazdaságok -, az EBRD teljességgel bízik abban, hogy az országcsoport minden korábbinál erősebben kerül ki a mostani helyzetből - fejezte be szerdai londoni beszédét a bankelnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.