BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszűnt cégek is számláznak jóhiszemű partnereiknek

Tízezer számra szűnnek meg a cégek Magyarországon, esetenként ráadásul adósságok tömegét hagyják hátra. Mindezt a gazdasági válság súlyos következményeinek tudja be a www.feketelista.hu legújabb összesítése.

A tönkremenő cégek egy jó része nem önszántából húzza le a rolót: a hatóság zárja ki, törli őket a nyilvántartásból. Az elmúlt egy évben különböző okok miatt több mint 26 ezer céget töröltek a cégnyilvántartásból. Ennél is megdöbbentőbb ugyanakkor, hogy sok száz esetben megszűnt cégek számláztak jóhiszemű partnereiknek, veszélybe sodorva ezzel azok stabil működését.

Mindezek alapján érthető, hogy az üzleti élet szereplői döntéseik meghozatalakor egyre óvatosabbak, körültekintőbbek, igyekeznek megismerni leendő partnereik előéletét is. Információt a többi között feketelista.hu oldalon is lehet egyébként találni, ahol tizenegy állami nyilvántartást egyesítő kimutatásban a mintegy hétszázezer cég kétharmadáról található valamilyen negatív információ.

Az elmúlt egy évben e kimutatás szerint a végelszámolások száma kiugróan, 67 százalékkal emelkedett: az egy évvel ezelőtti 5590-nel szemben az utóbbi tizenkét hónapban 9325 eljárást regisztráltak. Az egy évvel ezelőtti állapothoz képest drasztikusan, 36 százalékkal nőtt a felszámolási eljárások száma is, az egy esztendővel korábbi 10 006 felszámolással szemben 13 582 esetben indult eljárás. Összesen 26 314 céget töröltek, csaknem 40 százalékkal többet, mint a megelőző egy évben.

A cégek romló pénzügyi helyzetéről tudósítanak az adóhivatali adatok is: egy év alatt 1266-ról 1637-re nőtt azoknak a cégeknek a száma, amelyek 100 millió forintnál nagyobb összegű adóval tartoznak az adóhatóságnak, és az egy évvel korábbihoz képest 24 százalékkal emelkedett a 100 millió forintot meghaladó adóhiányos cégek tábora is — számuk összesen 443 volt az elmúlt évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.