BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az OECD az európai bankok egészsége miatt aggódik

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ma közzétette jelentése szerint Európa lassan lábal ki a válságból. A fejlett országokat tömörítő szervezet a munkanélküliség emelkedésére számít és nem biztos abban, hogy a kontinens bankjai kellő tőkeerővel rendelkeznek a további hiányok elviselésére.

Az OECD meglátása szerint a kormányoknak 2010 második felében kell megkezdeniük az élénkítő lépések visszavonását. A harminc leggazdagabb államot egybefoglaló szervezet mai jelentése szerint az eurózóna gazdasági aktivitása a vártnál gyorsabban élénkült fel, ugyanakkor a növekvő munkanélküliség és a pénzügyi szektor gondjai lassú, fokozatos kilábalást eredményeznek – jelenti az AFP.

Az előrejelzés szerint az eurózóna gazdasága 2009-ben 4,0 százalékkal zsugorodik, a jövő évben pedig 0,9 százalékkal növekszik. Az OECD figyelmeztet: bár a pénzügyi szektor helyzete javult az év kezdete óta, a biztonságos működés továbbra is kérdéses, a bankok nem feltétlenül rendelkeznek megfelelő tőkeerővel a további bedőlt hitelek kezelésére. Az eurózónában a munkanélküliség az OECD szerint 2011-ig emelkedik, idén 9,4, jövőre 10,6 százalékot tesz ki az álláskeresők aránya a térségben.

A szervezet lerontott a Magyarországra vonatkozó kilátásait , a júniusban jósolt 6,1 százalék helyett 6,9 százalékkal eshet vissza idén a magyar GDP, jövőre pedig 1 százalékos csökkenés várható éves szinten, a korábban jelzett 2,2 százalék helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.