BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hadüzenet a földspekulánsoknak

A mezőgazdasági kereskedelem liberalizálása szabályozás nélkül veszélybe sodorná a globális élelmiszer-biztonságot, mivel csak a nemzetközi befektetési alapok és a spekulánsok profitálnának belőle, és nem a szegények. Erre figyelmeztet Jacques Carles, a francia Momagri agrár-kutatóintézet alapítója a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) égisze alatt 2001 óta folyó, ún. dohai tárgyalások kapcsán.

A francia intézet ügyvezető igazgatója attól tart, hogy az említett körök sorra felvásárolnák a földeket a fejlődő országokban, és inkább a profitért termelnének, mintsem azért, hogy ellássák élelemmel a szegényeket. Szerinte így „egy rendkívül veszedelmes forgatókönyv felé tart a világ”, ahol a spekulációjukkal a földek tulajdonosai befolyásolják majd az árakat. „Ebben a közegben aligha juthat előnyhöz a globális élelmiszer-biztonság” – állítja Carles.

A szakember szerint máris a lehető legnyereségesebb befektetések közé sorolják a földvásárlást, ezért a szóban forgó alapok valósággal vadásznak a megszerezhető területekre, legyenek bárhol a világon. Embereik mindenhol feltűnnek, hogy a kiszemelt vidékről az ott élőket elüldözzék, országnyi erdőségeket irtsanak ki, különféle extenzív és intenzív kultúrák termesztését irányítsák, a termést pedig teljes egészében exportálják, anélkül hogy abból bármi haszna lenne az őket befogadó országnak. Carles munkatársa, Dominique Lasserre úgy látja, ekként néhány magánszereplő kezébe kerül az élelmiszer-ellátás, akik egyaránt nyomást gyakorolnak majd a termelőkre és a fogyasztókra, s teljesen financiális alapokra helyezik az agráripart. Ezért a Momagri vezetője most azért indított harcot, hogy létrehozzon egy olyan globális mezőgazdasági szervezetet, amely képes ellenőrizni a befektetéseket, az árakat és az élelmiszer-elosztást. Ehhez keres támogatókat szerte a világon a kutatók, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, illetve a finanszírozásukban részt vállaló bankok körében. EurActiv

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.