BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar gazdaság - Mikor lesz vége a recessziónak?

A legjobb, ami a magyar GDP-adatról elmondható, hogy éves összehasonlításban enyhe javulást jelez, de legalábbis kevésbé rossz, mint a második negyedéves szám volt

Továbbra is mély recesszióban van a gazdaság, csalódást okoztak a magyar GDP-adatok. Előzetesen néhány szakember már optimistán nyilatkozott, de most valószínűleg lefelé módosulnak a prognózisok is. Elsőként az ipar találhat magára, de még itt is sok a kérdőjel.

A Központi Statisztikai Hivatal és az Ecostat gyorsbecslése alapján a bruttó hazai termék 7,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, alig valamivel lett jobb az adat a tizenhat éves mélypontot jelző előző negyedévinél. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent a GDP, ez zsinórban a hatodik negyedév, amikor zsugorodott a gazdaság. Európai összevetésben sem nevezhető jónak a magyar adat, a legtöbb gazdaságban ugyanis már trendfordulóról beszélnek.

A három hét múlva megjelenő részletes adatokból derül ki, mely ágazatok és tételek okozták a várakozásokat bő fél százalékponttal alulmúló eredményt. A termelő szektor már kilábalóban van a válságból, erről a a most megjelent részletes ipari statisztika is beszámol. A termelési és értékesítési adatok ugyan még mindig jókora csökkenést jeleznek éves alapon, de a kibocsátás szintje már nem zuhan.

Persze így is a három-négy évvel ezelőttire jellemző a szektor termelése, ám az exportértékesítés hónapról hónapra kisebb zsugorodást mutat. A szeptemberi 13,8 százalékos éves csökkenés a válság kezdete óta a legkedvezőbb, és a tavaly decemberi nagy mínusz miatt az idei utolsó hónapra pozitív tartományba lendülhet a mutató. A belföldi értékesítés 16,4 százalékos esése tavaly ősz óta először múlja alul a kivitelét. A teljes ipari termelés 15 százalékos volt.

A szolgáltató szektorról, amely a GDP nagyobb részét adja, még alig áll rendelkezésre adat. Az első fél évben főként a közösségi jellegű ágazatok (az egészségügy, oktatás, védelem) volt a gazdaság támasza, ezekben ugyanis nem volt hatással a válság a mérés alapjául szolgáló alkalmazotti létszámra. A magánszektorral szemben itt elsősorban a béreket vették vissza, a 13. havi juttatás megnyirbálása miatt még nominálisan is csökkentek a fizetések.

Az előző negyedévhez képest is csökkent a gazdaság, ez jelzi, hogy mi még mindig a recessziót tapossuk – emelte ki Samu János, a Concorde Értékpapír makroelemzője. A részletes adatok még nem ismertek, azonban a KSH jelezte, hogy a mezőgazdaság és a kiskereskedelem még mindig negatívan járult hozzá a GDP-hez, csakúgy, mint az ipari termelés és a pénzügyi szféra.

A legutóbbi ipari termelési adatok már jelezték, hogy itt fokozódik az aktivitás, főleg a külső kereslet élénkülése miatt. A kiskereskedelmi adatok szerint azonban a háztartásokra nehezedő nyomás (alacsonyabb foglalkoztatás és bérek, valamint szűk hitelezés) továbbra is nagy, ezért e szegmens magára találása lassú lesz. Ugyanígy pesszimistán látja az elemző a bankok jövőjét, több negyedév eltelhet, mire jelentősen magasabb számokat láthatunk, ez segítheti majd a fogyasztást és a beruházást.

A legjobb, ami a magyar GDP-adatról elmondható, hogy éves összehasonlításban enyhe javulást jelez, de legalábbis kevésbé rossz, mint a második negyedéves szám volt – véli Stuart Bennett, a Calyon Bank elemzője. Ám az ebből fakadó optimizmus nem állja meg a szakértő szerint a helyét. Mivel Európa-szerte megállt a készletcsökkenés, ez okozott ugyan látszólagos növekedést, azonban a belső kereslet változatlanul rendkívül gyenge. Az ebből eredő külkermérleg-javulás pedig aligha fenntartható, ráadásul az egyetlen valódi hajtóerőt biztosító nyugati roncsautó-prémiumok is kimúlóban vannak.

Még a piacnál némileg pesszimistább Kondrát Zsoltnak is csalódást jelentettek a növekedési számok. Az MKB Bank vezető közgazdászát főként a jelentős negyedéves alapú zsugorodás ábrándította ki. A háttérben vagy az előrejelzést fél százalékponttal alulmúló exportot, vagy 2 százalékponttal alacsonyabb beruházást valószínűsít, de a készletek és a statisztikai hiba is igen sokat ingadozik, ami zavarja a képet. Kondrát azok közé tartozik, akik még nem változtatnak korábbi gazdasági előrejelzésükön az adat nyomán, de határozottan negatív kockázatot lát, most valamivel 6,4 százalék feletti GDP-eséssel számol az idei évre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.