BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Recesszió: még nincs vége

A legjobb, ami a magyar GDP-adatról elmondható, hogy éves összehasonlításban enyhe javulást jelez, de legalábbis kevésbé rossz, mint a második negyedéves szám volt

Továbbra is mély recesszióban van a gazdaság, csalódást okoztak a magyar GDP-adatok. Előzetesen néhány szakember már optimistán nyilatkozott, de most valószínűleg lefelé módosulnak a prognózisok is. Elsőként az ipar találhat magára, de még itt is sok a kérdőjel.

A Központi Statisztikai Hivatal és az Ecostat gyorsbecslése alapján a bruttó hazai termék 7,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, alig valamivel lett jobb az adat a tizenhat éves mélypontot jelző előző negyedévinél. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,8 százalékkal csökkent a GDP, ez zsinórban a hatodik negyedév, amikor zsugorodott a gazdaság. Európai összevetésben sem nevezhető jónak a magyar adat, a legtöbb gazdaságban ugyanis már trendfordulóról beszélnek.

A három hét múlva megjelenő részletes adatokból derül ki, mely ágazatok és tételek okozták a várakozásokat bő fél százalékponttal alulmúló eredményt. A termelő szektor már kilábalóban van a válságból, erről a a most megjelent részletes ipari statisztika is beszámol. A termelési és értékesítési adatok ugyan még mindig jókora csökkenést jeleznek éves alapon, de a kibocsátás szintje már nem zuhan.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.