BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sokba kerülhet a túlszabályozottság

Banki aggodalmak. Az európai bankárok aggódnak, hogy a globális pénzügyi krízisre válaszul alkalmazott túlzott szabályozás akár a reálgazdasági növekedést is veszélyeztetheti – tudósít a Financial Times.

„A tőkemegfelelési mutatók emelése a gazdasági ciklus rossz pontján könnyen ahhoz vezethet, hogy a hitelkínálat drasztikusan csökken a piacon, és így újabb hitelválság alakulhat ki. Ez megszakíthatja és késleltetheti a jelenleg törékeny gazdasági fellendülést” – véli Stephen Green, Európa legnagyobb bankja, a HSBC vezérigazgatója.

Hasonlóan vélekedik a legnagyobb piaci kapitalizációjú európai bankként számon tartott Santander vezérigazgatója, Emilio Botín is. Véleménye szerint a szabályozás koncepciótlan erősítése nemkívánatos eredményekhez vezethet.

„Nem szabad alábecsülni a kockázatokat, azonban arra is figyelnünk kell, hogy ne vigyük túlzásba a reagálást, ne határozzunk meg a szükségesnél keményebb tőkemegfelelési kritériumokat” – vélekedett Botín.

Jürgen Stark, az Európai Központi Bank monetáris tanácsának tagja eközben visszautasította Josef Ackermann, a Deutsche Bank vezérigazgatójának javaslatát, amelyben egy részben kormányzati forrásokból finanszírozott páneurópai alap felállítását szorgalmazta bajba került bankok kisegítésére.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.