BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javult az export Németországban

A német statisztikai hivatal ma közzétett adatai szerit októberben 13,6 milliárd euróra emelkedett. Az exportőrök szeptemberről októberre 2,5 százalékot erősítettek.

Az eurózóna egyik pillérének számító Németország kereskedelmi többlete októberben 1,36 milliárd eurót tett ki a szeptemberi 10,4 milliárd euróhoz képest – idézi az AFP a Destatis adatait.

Az adatok azt mutatják, hogy Európa legnagyobb gazdasága és a világ egyik legjelentősebb exportőre kezd kilábalni a válságból. A szövetségi statisztikai hivatalai adatai szerint az infláció is lassan visszatér Németországba: a múlt hónapban 0,4 százalékot tett ki az előző évhez képest. Ezzel 2009 júniusa óta először fordult pozitívba a mutató. A csökkenő energiaárak ugyanakkor továbbra is fékezik az inflációt, a lakossági gáz ára mintegy ötöde az egy évvel ezelőttinek.

Ugyanakkor októberben az elemzőket meglepve, 2,1 százalékkal csökkentek az ipari megrendelések. Szeptemberben az adat még 1,3 százalékos javulást mutatott. Hat hónap után először fordult negatívba a mutató.

A német gazdasági minisztérium szerint a 2,1 százalékos megrendelés-csökkenéshez főként az autóipari gyártók is beszállítók lassulása vezetett. A negatív elmozdulást a külpiacok vezették 3,5 százalékkal, az eurózóna országaiból 5,5 százalékkal kevesebb megrendelés érkezett Németországba

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.