BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rendkívül pozitívak adatok - Equilor az USA-munkanélküliségi adatról

Az Egyesült Államokban a Munkaügyi Minisztérium közzétette a 2009. novemberre vonatkozó munkaerőpiaci statisztikát, amely a várakozásokkal szemben a munkaerőpiaci helyzet javulását mutatta, ugyanis a munkanélküliek száma novemberben 15,4 millió főre csökkent az októberi 15,7 millió főről.

A munkaerőpiaci statisztika komponensei közül a befektetők leginkább a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának alakulására figyelnek. A mezőgazdaságon kívüli szektorokban ismét csökkent a munkaerő állomány, ráadásul nem kis mértékben. Bár már az egymást követő 23. hónapban esett vissza a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma, összesen viszont mindössze 11 ezer fővel dolgoztak kevesebben 2009. novemberben, mint egy hónappal korábban.

Szektorok szerinti bontásban már nem az építőiparban volt a legnagyobb az állásvesztések száma. A feldolgozóiparon belül vesztették el ugyanis a legtöbben az állásukat a múlt hónapban, összesen 41 ezren. Az építőiparban 27 ezer fővel dolgoztak kevesebben, míg az információs szektorban 17 ezer volt az elbocsátási hullám mértéke. A nagykereskedelmi illetve a kiskereskedelmi szektorban, a pénzügyi szolgáltatók piacán, illetve a vendéglátás terén nem változott jelentősen a foglalkoztatottság. Az egészségügyi szektorban továbbra is folytatódott a foglalkoztatottak számának növekedése: 21 ezer embert vettek fel novemberben. A professzionális és az üzleti szolgáltatások területén 86 ezer fős volt a foglalkoztatottság növekedése.

Az előrejelzések szerint az Egyesült Államok munkanélkülisége a 2009-es negyedik, illetve a 2010-es első negyedévben érheti el csúcspontját, amit a mostani adatok is alátámasztanak A munkaerőpiaci helyzet fordulását támogathatja továbbá az az amerikai képviselőházi kezdeményezés is, amely a bankok megsegítésére létrehozott TARP alapból megmaradt illetve már visszafizetett forrásokat munkahely teremtő programokra fordítaná.

Az előzetes tervek szerint a 700 milliárd dolláros programból 70 milliárd dollárt fordítanának erre a célra. Többek között olyan infrastrukturális projektekre költenének, amelyek jelentős munkaerőigényt generálnának és már akár áprilisban beindulhatnának.

Támogatnák továbbá a pénzszűkében lévő államokat, hogy azok elkerülhessék a pedagógusok és más köztisztviselők elbocsátását. Egy másik program keretében az ingatlantulajdonosok egyszeri támogatásban részesülnének többek között az ingatlanok szél és beázás elleni szigetelésére. Ez utóbbi a recesszióban legtöbb munkahelyet elvesztő építőipart segítené, illetve fokoznák a hitelezési aktivitást a kis- és közepes vállalkozások irányába. Összességében a mai adatok rendkívül pozitívak és emiatt kedvező folyamatok várhatóak a tőkepiacokon a hét utolsó napján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.