BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változások a küszöbön

Napokon belül ismét csökkeni fog a vállalkozások élőmunkaterhe. 2010. január 1-jétől ugyanis a foglalkoztatási törvény módosításának értelmében kétféle normatív bérköltség-támogatást vehetnek igénybe a munkáltatók.

A könnyítéssel egyrészt azok élhetnek, amelyek olyan munkavállalót alkalmaznak, akik a válság következtében veszítették el az állásukat, így munkanélküli-

ellátásra lennének jogosultak a 2010. január 1. és december 31. közötti időszakban. Foglalkoztatásuk esetén a munkanélküli-ellátás összegével megegyező bértámogatást kapnak a munkáltatók.

Szintén január 1-jével lép életbe az a támogatási forma is, amely a rendelkezésre állási támogatásban (rát) részesülők munkaerő-piaci elhelyezkedését kívánja ösztönözni. A foglalkoztatási törvény változásának köszönhetően ugyanis azok a munkáltatók, amelyek rátra jogosult munkavállalót foglalkoztatnak, az ellátás összegével megegyező – jelenleg 28 500 forintos – bérköltség-támogatást kapnak. Mindezek a változások jelentős könynyítést jelentenek a foglalkoztatók életében – mutatott rá Székely Judit, a munkaügyi tárca szakállamtitkára.

Szintén a munkaerőpiacot érintő változás, hogy az úgynevezett rehabilitációs járulék 2010. január 1-jétől az eddigi évi 177 600 forintról 964 500-ra nő, vagyis több mint az ötszörösére. Mint ismert, rehabilitációs járulékot azon cégeknek kell fizetni, ahol legalább 20 alkalmazott dolgozik, és a megváltozott munkaképességű munkavállalók aránya nem éri el az alkalmazotti létszám 5 százalékát. A járulékot az előírt foglalkoztatási szintből hiányzó létszám után munkavállalónként kell megfizetni. A Work Force személyzeti tanácsadó tapasztalatai szerint ugyanakkor az érintett cégek jelentős része még csak nem is tud a változásról, sokan pedig a felkészülési fázisban topognak, mert nem jutnak el a megfelelő munkavállalókhoz.

Pedig akár több tízmillió forintos kiadást is megtakaríthatnak a 20 főnél több alkalmazottat foglalkoztató munkáltatók, ha munkát adnak megváltozott munkaképességűeknek. A járulék emelkedése csaknem 60 ezer munkavállalót és mintegy 23 ezer olyan céget érint, amelyek együttesen meghatározók a hazai gazdaság teljesítményében. A kormány a rehabilitációs járulék megemelése révén 46 milliárd forint többletbevételre számít, tehát a munkaadók terhei is ennyivel nőnek a következő évben, ez viszont felemészti az egészségbiztosítási, valamint a munkaadói járulék bejelentett csökkentéséből származó tehermentesítés jelentős részét – vélik a szakemberek. HM


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.