BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlanul jó lett a munkanélküliségi adat az USA-ban

Novemberben az elemzői várakozásokkal ellentétben 10 százalékra esett vissza a munkanélküliség az Egyesült Államokban. A recesszió kezdete óta most bocsátották el a legkevesebb alkalmazottat az amerikai cégek.

A múlt hónapban mindössze 11 ezer állás szűnt meg, a munkanélküliségi arány pedig az októberi 10,2 százalékról 10 százalékra esett az Egyesült Államokban, kellemes meglepetést okozva az elemzőknek. A Munkaügyi Minisztérium egy másik jó hírt is közzétett ma: eszerint az átlagos munkahét hossza 33,2 órára emelkedett a rekord alacsonynak számító 33 óráról.

"Erős, erős, erős" – kommentálta az eredményt a Deutsche Bank vezető amerikai elemzője az AP-nek. Carl Riccadonna szerint még hosszú út áll a gazdaság előtt, de a mai adat komoly előrelépést jelent. A meghosszabbított munkahét az elemző szerint magasabb keresetet is jelent, ez pedig segít a fogyasztás növelésében.

Az ideiglenesen foglalkoztatottak száma szintén 52 ezerrel nőtt, ami azért is jó hír, mert a vállalatok általában ideiglenesen veszik fel az alkalmazottakat, mielőtt az állandó állományt bővíteni kezdenék. Novemberrel együtt huszonharmadik hónapja csökken az állások száma a tengerentúlon, az elemzők szerint azonban a trend akár már a következő év első negyedében megfordulhat.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Ötezerrel csökkent azok száma is, akik első alkalommal fordultak munkanélküli segélyért. Szezonálisan kiigazítva 457 ezer igénylés érkezett, ötezerrel kevesebb, mint az előző méréskor. Az adat 2008 szeptembere óta nem alakult ilyen kedvezően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.