BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államadósság: fejenként 1,9 millió forint

Mégsem okozott jelentős veszteséget a forintárfolyam-gyengülés tavaly

Közel 860 milliárd forinttal növekedett az államadósság a múlt évben, így összértéke december végére megközelítette a 19 000 milliárd forintot. Bár a forint tavaszi mélyrepülése idején sokan attól tartottak, hogy az árfolyamveszteség tíz-, netán százmilliárdokkal növeli meg az állam vállát nyomó terhet, a pénzügyi tárcánál a héten közzétett adatok szerint az árfolyam-ingadozások 2009-ben mindössze 7,1 milliárd forintos veszteséget – vagyis adósságnövekedést – okoztak az államnak.

Tavaly a forintadósság állománya szűkült, eközben azonban a devizaadósság jelentős mértékben emelkedett. A nemzetközi hitelcsomagról szóló, 2008. őszi döntés fényében nem is meglepő, hogy a devizaadósság 2009-ben 2110,3 milliárd forinttal növekedett, vissza is fizettünk azonban 425,5 milliárd forintot. E csoporton belül a devizakötvények esetében a kibocsátás és a törlesztés mértéke nagyjából megegyezett, a több mint százmilliárd forintos állománynövekedés kizárólag az árfolyamveszteség számlájára írható.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.