BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egymásra licitál az MSZP és a Fidesz nyugdíj-ügyben

Egyre nehezebben lehet már kiigazodni a nyugdíjháborúban: tegnap ugyanis totálissá vált a hadviselés a pártok között. „Az MSZP, ha kormányra kerül, folytatná az idén lejáró nyugdíjkorrekciós programot, azt további három évvel meghosszabbítaná, és kiterjesztené a fiatalon megrokkantakra is” – ígérte Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje.

A szocialisták évente megdupláznák a méltányossági nyugdíjkasszát: ez 2010-ben 2,1 milliárd forint, 2011-ben pedig 4,2 milliárd forint lenne. Emellett „idősbarát intézkedéseket” is hoznának, például egyszeri, 75 ezer forintos kegyeleti támogatást adnának az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezőknek házastársuk temetési költségeihez. Mesterházy ígéret-csomagjához tartozik még, hogy 2011-ben 90 ezer nyugdíjasnak adnának üdülési csekket, és megőriznék a 65 év feletti ingyenes utazási lehetőséget is. „Az MSZP-modell finanszírozható, reális vállalásokat tartalmaz. Ellenben sajnálatos, hogy újfajta Orbán-Bokros-csomag alakul azzal, hogy az MDF is támogatja a Fidesz által óhajtott svéd modellt” – emelte ki a szocialista kormányfőjelölt.

Az MDF valóban támogatja az úgynevezett svéd nyugdíjmodell bevezetését, mert a párt szerint hosszú távon nyugalmat és stabilitást eredményezhet. „Nem szabad választásról választásra az orruknál fogva vezetni a nyugdíjasokat, eddig pedig minden választási kampányban voltak irreális, a nyugdíjasokat érintő ígéretek” – fogalmazott Pusztai Erzsébet, az MDF népjóléti kabinetjének vezetője. A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Debreczeni József pedig arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor éppen négy esztendeje ígérte meg: a Fidesz választási győzelme esetén 14. havi nyugdíjat is adnak a nyugdíjasoknak. „Ez volt az egyik csúcsa annak a populista ígérgetésnek, amely 2002-ben kezdődött, amikor az MSZP a jóléti rendszerváltozásra tett ígéretet” – hangsúlyozta a képviselőjelölt.

A Fidesz szerint a nyugdíjasok joggal várják el a szocialistáktól, hogy fejezzék be a 2006-oshoz hasonló hazugságkampányukat a nyugdíjak ügyében. „A Gyurcsány-korszak kormányai tönkretették a nyugdíjasokat. Nyolc éven keresztül lehetőségük volt arra, hogy a nyugdíjasok élethelyzetét befolyásolják” – szögezte le Iván László azt követően, hogy nyugdíjas szervezetek képviselőivel találkozott. A fideszes politikus ismételten leszögezte: kormányon nem fogják alkalmazni a svéd modellnek nevezett nyugdíjrendszert és nem emelik 70 évre a nyugdíjkorhatárt. Ugyanakkor megőriznék a nyugdíjak reálértékét, 40 év munkaviszony után lehetővé tennék a nőknek a nyugdíjba vonulást és állami kézben tartanák a nyugdíjalapokat.
Bajnai Gordon miniszterelnök mára összehívta az Idősügyi Tanácsot, ott elvileg minden párt elmondhatja a nyugdíjrendszerről alkotott elképzeléseit.

Ahány ország, annyi nyugdíjrendszer
Ausztriát a nyugdíjasok paradicsomának is szokták nevezni, mert az átlagos nyugdíj az aktív kori kereset 80 százalékát teszi ki. A sógoroknál létezik államilag garantált minimális nyugdíj is. A német nyugdíjbiztosítási rendszer is a társadalombiztosítási alapokra épül: kötelező és államilag szabályozott nyugdíjbiztosítás van érvényben. Szlovákiában a nyugdíjkorhatár 62 év, de a jövőben várhatóan 65 évre emelkedik. Ukrajnában a nők 20 év munkaviszony után, 55 éves koruktól, a férfiak 25 ledolgozott évvel, 60 évesen mehetnek nyugdíjba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.