BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már látszik a recesszió vége

Már harmadik hónapja mutat kisebb-nagyobb emelkedést a magyar gazdaság. Decemberre a Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 0,14 százalékos emelkedést mutatott az előző hónaphoz képest. Bár a novemberben látott, közel fél százalékpontos emelkedéshez képest ez nem tűnik biztatónak, de 2008 tavasza óta a mostani az első eset, hogy három egymást követő hónapban is emelkedett a mutató. Ez pedig azt jelenti, hogy a mutatószám a recesszió végére utal.

Az emelkedés azonban még igen bizonytalan lábakon áll, egyedül a fellendülőben lévő külkereskedelmen alapul. A legfőbb exportpiacunknak számító nyugat-európai országokban ugyanis a tavalyi harmadik negyedévvel véget ért a recesszió, és már egy ideje javulóban vannak az üzleti várakozások is. Az előrejelző konjunktúraindexek Magyarország esetében is emelkedést jeleznek már tavasz óta, de a reálgazdasági mutatókban idáig ez alig mutatkozott meg.

A GYIA összetevői közül december során hat a növekedés, négy pedig a csökkenés irányába hatott. Tovább csökkent a márciusi csúcs óta a reálkamat szintje, ezt a kockázati felár mérséklődése és a javuló befektetői hangulat tette lehetővé. Szintén a beruházásoknak kedvez, hogy a rövid és hosszú távú kamatok közötti különbség nőtt. Ismét növekedett havi alapon az ipari termelés is, szakértők pedig éppen azt jósolták, hogy ez a szektor fog elsőként kilábalni a válságból. Nagyrészt a szektor exportorientáltsága segíti a talpra állást, amit az exportkereslet élénkülése is fűt, ez utóbbit pedig jól illusztrálja a német üzleti várakozások töretlen javulása, amely szintén a GYIA egyik részindikátora.

A BUX reálértéken is folyamatosan emelkedik a tavaly februári mélypontról, mint ahogyan azt szinte már megszokhattuk. Hosszú csökkenés után ezúttal a reálkeresetek is emelkedést mutattak havi alapon, ez keresleti oldalról nyújt némi támaszt a gazdaságnak. A visszahúzó tényezők között is vannak pénzügyi indikátorok, ilyen a reálpénzmennyiség is, amely a gazdasági aktivitást jelzi, és már bő egy éve mutat csökkenő tendenciát. A gépjármű-vásárlási hitelek állománya is tovább szűkült, legalábbis az inflációval korrigálva. Szintén zsugorodott a belföldi kereslet másik fontos indikátora, az élelmiszeren kívüli kiskereskedelem. A tavalyi év során sajátos módon jelentősen csökkenő átlagos munkakeresési időtartam ezúttal – ha minimálisan is, de – emelkedett, szintén rontva a GYIA decemberi értékét.

Így készül a GYIA

A gyorsulási irányadó (GYIA) egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló, leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti.

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nemritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot.

A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatójának hátteréről lásd bővebben: http://www.vg.hu/gyiamutato

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nemritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot.

A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatójának hátteréről lásd bővebben: http://www.vg.hu/gyiamutato-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.