BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a munkanélküliség Németországban

Tavaly decemberben a munkanélküliek száma 60 ezer fővel ugrott meg és 3 millió 276 ezerre nőtt - közölte a szövetségi munkaügyi hivatal (BA) Nürnbergben.

Ez a szám 173 500 fővel magasabb, mint az egy évvel korábbi adat. Emiatt a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékkal 7,8 százalékra nőtt. Az előző év azonos időszakában a ráta 7,4 százalékos volt.

Mindennek ellenére Frank-Jürgen Weise, a BA vezetője "robusztus" az ORF-nek robusztus munkaerőpiacról beszélt. Szerinte a munkanélküliség messze nem olyan erős mértékben nőtt, mint ahogy az várható volt.

Európa legnagyobb gazdasága számára borúsan kezdődik a 2010-es év. A GfK és az Ifo intézet felmérései azt mutatják, hogy Németország csak lassan lábal ki a második világháború óta tapasztalt legmélyebb válságból.

Három adat is érkezett ma a német gazdaság helyzetéről és egyik sem ad okot túl sok derűlátásra. A fogyasztói bizalom, az üzleti befektetések és a hitelezési hajlandóság is inkább negatív képet ad az ország helyzetéről.

A GFK kétezer fős felmérése szerint a fogyasztói bizalom immár harmadik hónapja romlik Németországban. Az ING szenior elemzője szerint bár 2010-ben a lakossági fogyasztás nem hátráltatja majd a kilábalást, növekedési faktornak sem tekinthető. Az Ifo intézet friss adatai szerint a német vállalatok csak kicsivel több befektetést terveznek a következő évre, mint 2009-ben. A felmérés szerint 2008-hoz képest 22 százalékkal csökken a befektetések mértéke idén.

Ugyanakkor az Ifo üzleti bizalma indexe javulást mutatott novemberben, a cégek a nehézségek ellenére mind jelenlegi helyzetüket, mind kilátásaikat jobbnak minősítették.

A vállalatok azonban szintén aktuális adatok szerint nehezebbnek tartják a hitelhez jutást. Az építőipari cégek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy gondot jelent a kölcsönök felvétele. Három éve most először fordult elő, hogy a szektorban dolgozók óvatosnak minősítették a bankok hitelezési gyakorlatát

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.