BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tizenöt hónap után beindult a japán export

Tizenöt hónap után először, tavaly decemberben ismét növekedésnek indult a japán export, amelyet különösen az Ázsiában és a Kínában jelentkező kereslet táplál.

A BBC által idézett hivatalos adatok szerint a múlt év utolsó hónapjában az export értéke 5,4 trillió jen, azaz 60 milliárd dollár volt, ami 12,1 százalékos növekedést jelez az egy évvel korábbi hónapban mért adathoz viszonyítva.

Az ázsiai országokba irányuló japán kivitel csaknem egyharmadával nőtt. A japán pénzügyminisztérium közölte: Kína mára túlszárnyalta az Egyesült Államokat, és Japán legfontosabb külföldi piacává vált.

Az ország decemberi importja viszont 5,5 százalékkal csökkent, 4,9 trillió jenre, ennek köszönhetően a kereskedelmi mérlegben 545,3 trillió jen többlet keletkezett. Elemzők szerint Japán exportnövekedésének hajtóerejét továbbra is Ázsia adja majd.

Kedden a japán jegybank változatlanul, 0,1 százalékon tartotta az alapkamatot és kommentárjában úgy vélte, hogy az ország gazdasága újabb három évig szenved majd a deflációtól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.