BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU magyarázatot követel Athéntól

Az Európai Bizottság ma közölte: hivatalos magyarázatot vár Görögországtól azokkal a sajtóértesülésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Athén amerikai nagybankok segítségével megtévesztő adatokat produkált gazdasági helyzetéről.

Amadeu Altafaj, az Európai Bizottság szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy Brüsszel február végéig vár tájékoztatást az esetleges könyvelési trükkökkel kapcsolatban. A Bizottság illetékese igyekezett leszögezni, hogy az EU hivatalos statisztikai ügynöksége, az Eurostat nem tudott a kérdéses tranzakciókról.

Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság nyomán is előtérbe került származékos trükkökről, „kreatív könyvelésről”, burkolt hitelekről, az időben előre görgetett államháztartási kintlevőségeknek – a görögök esetében reptéri illetékeknek és szerencsejáték-bevételeknek – gyors készpénzre váltásáról van szó anélkül, hogy számvitelileg tényleges bankkölcsönöket kellett volna feltüntetni.

A New York Times szerint pusztán egyetlen ilyen ügylet eurómilliárdokat tüntetett el a görög deficitből az Európai Bizottság szakembereinek a szeme elől – írja a világlap cikkében, amelyet sem a Goldman Sachs, sem az állítólag kisebb részben szintén segédkezet nyújtott J. P. Morgan bankház nem kívánt kommentálni. Az athéni pénzügyi szóvivő arra hivatkozott: számos bankkal volt kapcsolatuk, egyiknek sem kötelezték el magukat, az adósságfinanszírozás pedig az átláthatóság jegyében történik.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.