BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország az EU "bajnoka"

Sokkal jobb lett a lengyel gazdaság teljesítménye, mint amire előzetesen számítottak. A bruttó hazai terméke (GDP) 1,7 százalékkal nőtt tavaly.

Ezzel lett Lengyelország az Európai Unió egyetlen olyan tagállama, ahol a válság idején nem esett vissza a gazdaság. Figyelemre méltó eredményt ért el Varsó a külföldi befektetők vonzása terén is.

Tavaly 8,4 milliárd dollárnyi külföldi közvetlen tőke áramlott a gazdaságba, ami csak 16 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ráadásul nem csökkent olyan nagy mértékben a fogyasztás sem, mint máshol, és a vállalatok mértéktartónak bizonyultak az eladósodásban.

A viszonylag egészséges bankrendszer szereplői összességében 8,7 milliárd zlotys profittal zárták a tavalyi évet, ennek nyomán 36 százalékos lett a visszaesésük 2008-hoz képest.

Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter az idén legalább 3 százalékos növekedésre számít, igaz, a válság előtt még 5-6 százalékos tempóról szóltak az előrejelzések. A korrekció konkrét oka, hogy az EU-ba irányuló lengyel export nem nő olyan mértékben, mint ahogy remélték. FT.com

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.