BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negatív német fordulat

Romlott februárban a német üzleti klíma, és ezzel megszakadt a megelőző tíz hónap folyamatosan javuló tendenciája – derül ki a müncheni Ifo intézet legfrissebb mutatójából.

A hétezer cég megkérdezése alapján összeállított index a januári 95,8-ről 95,2 pontra süllyedt.
Elsősorban a kiskereskedelem felelős az üzleti hangulat romlásáért, de a hideg tél elmúltával remélhetőleg folytatódik a gazdaság talpra állása – kommentálta a mutatók alakulását Hans-Werner Sinn, az Ifo elnöke. Az eredményt amúgy „óriási meglepetésként” jellemző elemzők utólagosan szintén a hideg tél kellemetlen gazdasági hatásaival magyarázták az üzleti hangulat romlását. Érdekes ugyanakkor, hogy egyes német közgazdászok már az Ifo-index „váratlan” romlása előtt is rámutattak a zord időjárás kedvezőtlen hatásaira. A Financial Times által korábban idézett közgazdászok már jelezték, hogy a szokatlanul kemény tél visszavetheti az európai növekedést, különös tekintettel Németországra (VG, február 23., 5. o.).
Az összesített indexen belüli részmutatókat tekintve kiderül, hogy a romlás korántsem egyöntetű minden szektorban. A feldolgozóiparban a klíma szinte változatlan maradt: a válaszadók pillanatnyi helyzetüket valamivel rosszabbnak ítélik, miközben a következő hat hónapra vonatkozó várakozásaik bizakodóbbak lettek.
A kis- és nagykereskedelemben ugyanakkor jól érezhető a pillanatnyi üzleti helyzet, illetve a féléves várakozások megítélésének romlása. A kereskedőkkel szemben az építőipari szereplők mind jelenlegi helyzetüket, mind jövőbeli kilátásaikat kedvezőbben ítélik meg, mint januárban.
A német statisztikákban a kereskedelemtől és az építőipartól elkülönítetten számolt szolgáltató szektorban viszont a február az üzleti klíma javulását hozta az Ifo adatai szerint. Miközben a pillanatnyi helyzet megítélése nem változott, a hat hónapos várakozások lényegesen optimistábbak lettek januárhoz képest, és emiatt az öszszesített mutató is jelentősen javult.VG

Nekünk is fontos az Ifo-index

Az Ifo üzletiklíma-indexe erősebben korrelál a magyar ipari termelés alakulásával, mint a némettel, ráadásul nemcsak a német, hanem a magyar ipari termelésre nézve is előre jelző funkciója van – derült ki a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) lapunk által is közölt 2006-os felmérésből.

Ezenkívül a német vállalkozások várakozásait tükröző Ifo BCI valamivel több információt hordoz a magyar ipari termelés alakulásáról, mint a magyar vállalkozások válaszait tartalmazó GKI üzletiklíma-indexe.

Ezenkívül a német vállalkozások várakozásait tükröző Ifo BCI valamivel több információt hordoz a magyar ipari termelés alakulásáról, mint a magyar vállalkozások válaszait tartalmazó GKI üzletiklíma-indexe. Negatív német fordulat -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.