BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nekimennek a bankoknak

A brit kabinet által javasolt globális banki adó ötletének megvizsgálására szólítottak fel a világ vezető fejlett nemzetgazdaságait tömörítő G7 pénzügyminiszterei és jegybankelnökei.

Az USA, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, illetve a házigazda Kanada képviselőinek részvételével tartott hét végi találkozón részletek még nem hangzottak el a megvalósítással kapcsolatban. A tárcavezetők csupán annyit szögeztek le, hogy a nemzetközi koordináció elengedhetetlen, illetve, hogy a kivetéssel semmiképp nem szabad megzavarni a globális gazdasági talpra állást.
A pénzintézeteknek a globális válság kirobbantása miatti felelősségük arányában az okozott kárért is jót kell állniuk – szögezte le az északi sarkkör közelében szervezett találkozónak otthont adó Kanada pénzügyminisztere. Jim Flahertyhez hasonlóan nyilatkozott német és francia kollégája is, a további konkrétumok kidolgozás azonban még heteket vagy akár hónapokat is igénybe vehet.
Hasonló adófajta bevezetésének a lehetőségeit vizsgálja egyébként jelenleg is a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a G7-et és a vezető feltörekvő gazdaságokat is magában foglaló G20 megbízásából. Az erről készülő jelentés várhatóan áprilisra készül el, még a G20 júniusi torontói összejövetele előtt. A Gordon Brown brit miniszterelnök által még tavaly felvetett globális adó G20-as források szerint egyébként nem lenne túl nagy: 0,005 százalékos terhet jelentene minden pénzügyi tranzakció után. A G7-ben tapasztalt egyetértést elemzők szerint jelentős mértékben elősegítette Washingtonnak az utóbbi hónapokban tapasztalható „pálfordulása” a bankok „megsarcolása” kapcsán. Miközben az USA még 2009-ben is meglehetősen hűvösen viszonyult a brit felvetéshez, most már a népszerűségvesztéstől félő Obama elnök is igyekszik meglovagolni a banki machinációk és csillagászati bónuszok elleni fellépésben rejlő lehetőségeket.
A bankok pénzügyi felelősségre vonása mellett azonban a tárcavezetőknek továbbra is tekintettel kell lenniük a gazdasági fellendülés biztosítására. A bankokra kivetendő újabb terhek kapcsán arra kell figyelniük, hogy az nehogy a vállalati szektor rendelkezésére álló hitelforrások további szűkülését eredményezze. Másfelől pedig az eddig is nagyszabású eladósodást kiváltó élénkítő csomagok további folytatására is szükség van. Reuters, AFP, FT.com

Athén baja az EU baja

„Európai”, vagyis az IMF segítségét mellőző megoldást sürgettek a G7 pénzügyminiszterei a Görögországot, Portugáliát és Spanyolországot érintő költségvetési problémákkal kapcsolatban, amelyek komoly tőzsdei árfolyamzuhanást, illetve az euró gyengülését váltották ki a múlt héten (VG, február 5., 4. o.).

Az érintett országok magas deficitszintje miatti problémát magunknak kell megoldanunk – fogalmazott az euróövezet orszá-gait tömörítő Eurogroup elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter pedig a monetáris unió stabilitását fenyegető veszélyekről szóló felvetéseket megcáfolandó leszögezte, hogy az eurónak nem árthatnak komolyan ezek a problémák, ugyanakkor Görögországnak meg kell fizetnie a felelőtlen politizálás árát.

Az érintett országok magas deficitszintje miatti problémát magunknak kell megoldanunk – fogalmazott az euróövezet orszá-gait tömörítő Eurogroup elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter pedig a monetáris unió stabilitását fenyegető veszélyekről szóló felvetéseket megcáfolandó leszögezte, hogy az eurónak nem árthatnak komolyan ezek a problémák, ugyanakkor Görögországnak meg kell fizetnie a felelőtlen politizálás árát. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.