BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cseppet sem lettek átláthatóbbak a magyarországi cégek

Nem javult a hazai vállalatok átláthatósága az elmúlt másfél évben – állapítja meg a KPMG legfrissebb kutatása, amely a nagyvállalatok fenntarthatósági jelentéseit vette górcső alá.

Kiderült, hogy Magyarország 100 legjelentősebb társaságának csupán egyharmada – 33 vállalat, a 2008-as 34-gyel szemben – készített olyan jelentést, amelyben beszámolt tavalyi nem pénzügyi teljesítményéről. Ezek közül 8 vállalat beszámolója esetében volt külső ellenőrzés, ez visszaesés a 2008-ban publikált eredményekhez képest. Vélhetően a költségmegtakarítás miatt hiányzik ez a folyamatból, ami azonban jelentős bizalomvesztéssel járhat.
Iparági bontásban a legaktívabb jelentők a pénzügyi és a közüzemi szolgáltatók voltak. Jelentős javulás várható a kereskedelmi, a járműipari, a számítástechnikai cégeknél, ezek ugyanis nagyon sok embert foglalkoztatnak, így egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire átláthatók a különböző érintettek számára.
A felmérés megállapítja, hogy a cégeket leginkább a márkaépítés, valamint a különböző etikai megfontolások vezérlik a készítés során, a gazdasági mérlegelések és a számszerűsíthető eredmények még csak néhány jelentésben jelennek meg. A költségek megtakarítása, az innováció vagy éppen a hatóságokkal folytatott párbeszéd csak ezek után következik. A jelentés készítése Szabó István, a KPMG vezető tanácsadója és a kutatás vezetője szerint azért is fontos, mert egy esetleges felvásárlás előtt számos hasznos információ szerezhető így a kiszemelt társaságról.
A vezető szerint az idén megjelenő jelentések kiemelkedően fontosak lesznek, ugyanis azoknak már tükrözniük kell a válság hatásait. Ám ha nem lesznek egyértelműek, akkor érdemi hatásuk nem nagyon lesz – tette hozzá Szabó.
Bár a jelentések száma nemzetközi viszonylatban nem éri el az átlagot – külföldön a vizsgált vállalatok 40-45 százaléka ad beszámolót –, ám régiós szinten jól állnak a magyar vállalkozások: a vizsgált cseh és román társaságok még lemaradásban vannak ezen a téren. AP

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.